2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koszovó nem kiáltja ki a függetlenséget, ha Washington és Európa nem támogatja

2007. július 09. 15:28, utolsó frissítés: 15:28

Koszovó nem fogja kikiáltani egyoldalúan a függetlenséget Agim Ceku tartományi kormányfő hétfői nyilatkozata szerint, ha nem kap ehhez támogatást az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól.

"Nem fogunk egyoldalúan, amerikai és európai támogatás nélkül nyilatkozatot tenni ebben (az ügyben)" - jelentette ki a koszovói albán politikus a Financial Times című üzleti napilapnak adott interjúban, amelyet még a hét végén adott a dél-európai országok csúcstalálkozóján, a horvátországi Dubrovnikban.

Agim Ceku figyelmeztetett arra, hogy ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozattal nem adja áldását Koszovó függetlenségére, az Európai Uniónak át kell gondolnia, hogyan valósítja meg a tartomány felügyeletét. "Szükség lesz egy útitervre, amelynek mentén gyorsan és egyértelműen lehet haladni" - fogalmazott az albán politikus, megjegyezve, hogy még mindig a BT-határozat elfogadását tartja a legjobb megoldásnak.

Agim Ceku helyzetértékelése szerint miután az amerikai-orosz tárgyalások holtpontra jutottak, Koszovó választott vezetői kénytelenek nyugati támogatást szerezni függetlenségi törekvéseikhez, még mielőtt a koszovói albánok elveszítik "türelmüket, a reményt és a (nemzetközi közösségbe vetett) bizalmat". (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS