2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szlovák bírálat a magyar EP-képviselőknek Malina Hedvig-ügyben

2007. július 09. 14:49, utolsó frissítés: 14:49

A szlovák külügyminisztérium nyilatkozatban adott hangot nyugtalanságának, hogy egyes magyar politikusok Malina Hedvig ügye kapcsán megkérdőjelezik a szlovák bűnüldöző szervek pártatlanságát.

Az MTI pozsonyi irodájához hétfőn eljuttatott nyilatkozatában a szlovák diplomácia "ismételten és nyomatékosan elutasítja a politikai beavatkozás minden módozatát" és megengedhetetlennek tartja, hogy az Európai Parlament magyar képviselői megpróbáljanak nyomást gyakorolni a független szlovák nyomozószervekre és a bíróságokra.

"A Szlovák Köztárság külügyminisztériuma úgy ítéli meg, hogy az ilyen sajnálatos eljárás nem kedvez a Szlovák Köztársaság és a Magyar Köztársaság közötti jelenlegi jó légkör javításának" - áll a rövid külügyi dokumentumban, mely arra reagál, hogy az Európai Parlament két magyar képviselője, Tabajdi Csaba (MSZP) és Gál Kinga (Fidesz-MPSZ) jelezte: a civil európai nőszervezetek elé viszik Malina Hedvig ügyét.

Malina Hedviget, a Nyitrán tanuló csallóközi magyar egyetemistát állítása szerint azért verte meg két szlovák bőrfejű, mert magyarul beszélt. A szlovák rendőrség nem hisz a magyar egyetemistának: panaszát két hét nyomozás után azzal zárta le, hogy a történetet a lány csak kitalálta, s mert ezzel a hatóságokat is félrevezette és állításait hitelesítendő "hamis esküt" tett, a lány ellen két polgári feljelentés nyomán vádindítvány készült, melynek alapján a bíróság a lányt akár öt év szabadságvesztésre is ítélheti.

Malina Hedvig ügyében az sem hozott fordulatot, hogy jelentkezett egy nyitrai férfi, aki megnevezte a támadók egyikét, de a szlovák rendőrség a Hedvig mellett valló férfit alkalmatlannak találta arra, hogy tanúként hallgassa ki, és a vallomása alapján újraindítsa a nyomozást.

Elemzők szerint a szlovák diplomácia lépése aligha függetleníthető attól a körülménytől, hogy vasárnap este Ján Slota, a magyarellenességéről elhíresült kormánykoalíciós erő, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke nyilatkozatban közölte: "elvárja" a külügyminisztériumtól, hogy "kemény ellenoffenzívát" fejtsen ki a Malina Hedvig ügyében folyamatosan a Szlovák Köztársaság "belügyeibe beavatkozó" magyar politikusok és a magyar média ellen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS