2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vádat emeltek a glasgow-i merényletkísérlet egyik elkövetője ellen

2007. július 09. 14:26, utolsó frissítés: 14:26

Vádat emeltek a múlt heti glasgow-i merényletkísérlet egyik elkövetője, az iraki Bilal Talal Abdullah ellen, "robbantások elkövetésére való összeesküvésért". Az ügyészség közölte, hogy a vádemelés összefügg a londoni merényletkísérletekkel is. A meghiúsult három merénylettel kapcsolatban eddig nyolc embert tartóztattak le.

Az indiai rendőrség vasárnap este közölte, hogy iszlamista fegyveres mozgalmakkal kapcsolatos "radikális anyagot" talált a londoni és glasgow-i merényletkísérletek kapcsán őrizetben lévő két gyanúsított lakásán. A rendőrség olyan CD-ket talált Kafil Ahmed és fivére, Szabil házában, amelyekről feltételezi, hogy különböző iszlamista mozgalmakkal kapcsolatos információkat tartalmaz - közölte Bangalor egyik magas rangú rendőrtisztje. Ebből a dél-indiai városból származik a két gyanúsított.

Kafil Ahmed vezette azt az a pokolgéppel megrakott terepjárót, amely a múlt szombaton megpróbált behajtani a légikikötő utascsarnokába. Az indiai rendőrség elsődleges adatai szerint Kafil Ahmed


nem kapott anyagi támogatást, sem kiképzést szervezett csoportoktól.

Iszlamista szervezetekkel való kapcsolataira sem derült fény a lap szerint.

A glasgow-i repülőtéren a pokolgépes támadási kísérlet idején egyébként nem volt fegyveres rendőri őrizet. A területileg illetékes Strathclyde megyei rendőrség szóvivője vasárnap a BBC-nek elismerte: csak akkor telepítettek fegyveres rendőröket a nyugat-skóciai nagyváros repülőterére, amikor "a fenyegetettségi szint azt megkövetelte". A glasgow-i repülőtéren öngyilkos merényletet megkísérlő két terroristajelöltet egy fegyvertelen rendőr, egy véletlenül arra járó, szolgálaton kívüli rendőrtiszt, illetve több repülőtéri alkalmazott és utas fogta le, miután meghiúsult a robbantási kísérlet.

Az újonnan létrehozott terrorellenes minisztérium vezetője, Sir Alan West tengernagy - a brit királyi haditengerészet volt főparancsnoka - a The Sunday Telegraphnak azt mondta: Nagy-Britanniának még soha nem kellett olyan szintű terrorfenyegetéssel szembenéznie, mint jelenleg, és ennek leküzdése 10-15 évet is igénybe vehet. Sir Alan kijelentette azonban, hogy a hangsúlyt a megelőzésre kell helyezni, és ennek legfontosabb eleme a


törődés a radikalizálódó brit muszlim fiatalokkal.

Élesen elítélte a "terror elleni háború" kifejezést, amelyet egyébként Tony Blair előző miniszterelnök távozása után száműztek is a hivatalos brit politikai szóhasználatból. "Gyűlölöm ezt a kifejezést, a szó semmilyen értelmében nem háborúról van szó... amikor először halottam - azt hiszem, az Egyesült Államokból jött át -, akkor is úgy gondoltam, hogy teljességgel helytelen" - fogalmazott a terrorellenes tárca vezetője a legnagyobb vasárnapi brit konzervatív lapnak.

A News of the World, a legnagyobb brit bulvárhetilap vasárnap azt írta: jelenleg 219 terrorista sejt működik Nagy-Britanniában, ami azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben megkétszereződött a számuk. A lapnak nyilatkozó egyik magas rangú elhárítási illetékes azt mondta: a terrorsejtek folyamatosan bukkannak fel mindenhol, vírusként terjednek, és az MI5 térképein "most már kezdenek egymásba olvadni a vörös zónák", amelyek e csoportok tevékenységi területeit jelölik. Az illetékes szerint ennyi embert az elhárítás nem tud állandó megfigyelés alatt tartani, ezért csak idő kérdése, hogy "egyikük átcsússzon a hálón" és ismét robbantással próbálkozik.(MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS