2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tojásokkal dobálták meg Budapesten a melegfelvonulás résztvevőit

2007. július 09. 11:48, utolsó frissítés: 11:48

Ellentüntetők kísérték végig a Meleg Büszkeség Napja alkalmából szombaton tartott budapesti felvonulást, a résztvevőket ásványvizes flakonokkal, tojásokkal és homokkal töltött nejlonzacskókkal dobálták meg; a rendőrség nyolc embert állított elő.

Szivárványszínű zászlókkal, a másság elfogadását hirdető transzparensekkel mintegy 2.000-en indultak el szombaton délután a fővárosi Felvonulási térről a Szabadság híd pesti hídfője felé.

A melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzvesztiták, valamint a szimpatizánsok menete fokozott rendőri felvezetés mellett haladt, s három színpaddá alakított zenés kamionon több tucatnyian táncoltak.

A rendezvény egyik főszervezője az MTI-nek úgy fogalmazott: a fesztivállal a melegek figyelmét is rá szeretnék irányítani arra, hogy ők is egyenlőnek tekintsék magukat a társadalom többi tagjaival, mert az évtizedek alatt beléjük sulykolt gondolatok miatt másodrendű állampolgároknak tekintik önmagukat.

Hozzátette: hálásak Szetey Gábor államtitkárnak, amiért felvállalta másságát, és elindította a politikát abba az irányba, hogy többé nem lehet tabutéma a másság kérdése. A fesztivál nem politikai rendezvény, de jogaik érvényesítéséhez és céljaik megvalósításához számítanak a pártok támogatására - fűzte hozzá.

A felvonulás kezdetén megjelent Lévai Katalin európai parlamenti képviselő is, aki a távirati irodának azt mondta, szükségesnek tartja a polgári törvénykönyv módosítását, hogy engedélyezzék az azonos neműek közötti házasságot. Megjegyezte: a meleg közösséghez tartozik az ország lakosságának 5-10 százaléka.

Az Oktogonnál a Blaha Lujza térnél, illetve a Dohány utca kereszteződésénél több száz tüntető zavarta meg a menetet: ásványvizes flakonokkal, tojásokkal és homokkal töltött nejlonzacskókkal dobálták őket, miközben "mocskos buzik" "pedofil SZDSZ", "ÁVH" szavakat skandáltak.

A Dohány utca kereszteződésénél a Magyar Nemzeti Front és a Jobbik Magyarországért Mozgalom tartott bejelentett ellentüntetést, és hozzájuk csatlakoztak a tavalyi Kossuth téri eseményekről ismert demonstrálók is.

A 32-esek terén mintegy kéttucatnyi feketeruhás, csuklyát viselő szkinhed gyűlt össze, akik sörösüveggel dobálták a rendőröket.

A Jobbik és a Magyar Nemzeti Front tagjai illetve a velük szimpatizáló ellentüntetők végigkísérték a melegfelvonulás résztvevőit addig a Közraktár utcai szórakozóhelyig, ahol este a Meleg Büszkeség Napja ünnepséget tartották. Közben folyamatosan provokálták a felvonulókat és fénykép-, illetve videofelvételeket készítettek róluk.

A szórakozóhely előtt összegyűlt közel 300 embert mintegy 100, rohamsisakkal felszerelt rendőr zárta körbe, de intézkedésre nem került sor. A tüntetők mintegy másfél óra alatt szétszéledtek, a rendőrök pedig elvonultak.

A BRFK sajtóügyeletese azt mondta, az eddigi adatok szerint nyolc embert állítottak elő garázdaság miatt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS