2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az amerikaiak csaknem fele támogatná Bush alkotmányos felelősségre vonását

2007. július 09. 13:35, utolsó frissítés: 13:35

Az amerikai választópolgárok csaknem fele támogatja George Bush elnök alkotmányos felelősségre vonását, s még többen szeretnék, ha Dick Cheney alelnököt ily módon felmentenék hivatalából - derült ki egy közvélemény-kutatásból.

Az ARG intézet Washingtonban ismertetett felmérése szerint a megkérdezettek 45 százaléka támogatná elnökük alkotmányos vád alá helyezését (impeachment), 46 százalékuk viszont ellenzi. Cheney esetében 54 százalékos a támogatók és 40 százalékos az ellenzők aránya.

A Bush elnök politikáját bíráló publicisták a közelmúlt viszont az elnök ilyetén elmozdítása ellen érveltek, mondván hogy ha az államfőt felmentenék hivatalából, az alkotmány értelmében Cheney kerülne a helyébe.

A washingtoni Fehér Ház nem kommentálta a felmérést, amely azonban újabb rossz hír Bush elnöknek, akinek népszerűségi mutatója június közepén történelmi mélypontra süllyedt: a megkérdezetteknek mindössze 26 százaléka támogatta.

Az amerikai alkotmány "hazaárulás, korrupció, más bűncselekmények és vétségek" esetére irányozza elő az elnök vagy az alelnök alkotmányos vád alá helyezését. Az eljárást a törvényhozás alsóházának, a képviselőháznak egyszerű szavazattöbbséggel kell jóváhagynia, a felsőháznak, a szenátusnak viszont kétharmados többséggel kell megerősítenie.

Eddig két amerikai elnök nézett szembe a képviselőház által megszavazott vádemelési eljárással: Bill Clinton a múlt század 90-es éveinek a végén és Andrew Johnson még 1868-ban, a szenátus azonban egyik esetben sem erősítette meg felelősségre vonásukat. Egy harmadik elnök, a Watergate-botrányba belebukott Richard Nixon 1974-ben pedig még időben lemondott, hogy a képviselőház ne indíthassa meg az eljárást. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS