2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb robbanások az iszlámábádi Vörös Mecset környékén

2007. július 06. 13:32, utolsó frissítés: 13:32

Újabb lövöldözés és robbanások hangja verte fel a csendet péntek hajnalban a pakisztáni biztonsági erők által ostromzár alá vont iszlámábádi Vörös Mecset környékén. A hatóságok elutasították az épületben magukat elsáncoló iszlám szélsőségesek azon ajánlatát, hogy feltételekkel megadnák magukat. A fundamentalisták második számú vezetője közölte: inkább meghalnak, de nem adják meg magukat.

A helyzet elmérgesedését jelzi, hogy a mecsetben tartózkodó fundamentalisták pénteken – a zavargások keddi kirobbanása óta először – nem hívtak fel imára.

Az épületet körbezárva tartó több száz katona és rendőr péntekre virradóra több robbantást hajtott végre. Egyikük, egy tiszt úgy nyilatkozott, hogy a szentélyt övező kerítést rombolják le, később pedig könnygázgránátokkal próbálják meg "kifüstölni" a mecsetből az ott tartózkodó személyeket. Ez utóbbiak heves golyózáporral válaszoltak a biztonsági erők robbantásaira.

A radikális iszlamista diákoknak a hatóságok kezére került vezetője, Abdul Aziz csütörtökön közölte, hogy mintegy 850-en vannak még az iszlámábádi Vörös Mecsetben. Pénteken délelőtt a mecset második számú elöljárója, Abdul Rasid Gázi, aki még mindig a szentélyben tartozik, egy magántv-nek úgy nyilatkozott: úgy döntöttek, "inkább vállalják a mártíromságot", de nem adják meg magukat.

Az iszlamisták és a rendőrök között kedd óta folyó zavargásokban már 19 ember vesztette életét a Vörös Mecsetnél. (afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS