2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az al-Kaida alvezére nyugati célpontok elleni támadásokra hív fel

2007. július 05. 17:28, utolsó frissítés: 17:28

Nyugati célpontok ellen világszerte végrehajtandó támadásokra hívta fel a muzulmánokat Ajman az-Zavahri, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat alvezére legújabb videoüzenetében.

Zavahri, akit az al-Kaida második számú vezérének tartanak, idei nyolcadik üzenetében arra buzdította a muzulmánokat, hogy csatlakozzanak a Nyugat elleni "szent háborúhoz".

Egyelőre lehetetlen volt ellenőrizni, hogy a felvétel a múlt héten Nagy-Britanniában megkísérelt robbantásos merényletsorozat előtt készült-e. Zavahri 95 perces beszédében mindazonáltal nem tett említést a meghiúsított londoni és glasgow-i támadásokról.

A felvételen fehér ruhában látható Zavahri témák sokaságát érintette a szélsőséges iszlamista nézetekre fogékony közönségnek szánt üzenetében, Iraktól kezdve Szaúd-Arábián és a palesztin területeken át Egyiptomig bezárólag számos politikai kérdésről beszélt. A terrorista vezér minden esetben radikálisabb fellépést sürgetett az Egyesült Államokkal és regionális szövetségeivel szemben.

Irak kapcsán Zavahri az al-Kaida helyi szárnya, az Iraki Iszlám Állam támogatására hívta fel az arab ország lakosait - köztük az északi országrészben élő kurdokat -, illetve általában a világ muzulmánjait. A terrorista vezető burkoltan elismert bizonyos nehézségeket, az iraki al-Kaida-szárny belső ellentéteire célozgatott, és felszólította a muzulmán "szent harcosokat": vitáikat egymást között rendezzék és ne tárják a nyilvánosság elé. (MTI/AP/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS