2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Globális adatbázis kéne a terroristákról

2007. július 05. 12:08, utolsó frissítés: 12:08

A kormányoknak létre kellene hozni egy különleges nemzetközi erőt a terrorizmus elleni globális harcban "tátongó lyukak" betömésére - javasolta az Interpol főtitkára.

Az International Herald Tribune című napilapban szerdán közölt írásában Ronald Noble úgy vélekedett, hogy csak a szerencsének és a terroristák nyilvánvaló hozzá nem értésének köszönhetően sikerült kivédeni egy nagyobb támadást a múlt héten Nagy-Britanniában.

"Bármilyen nehéz elhinni, még mindig nem létezik az egész világra kiterjedő adatbázis az elítélt terroristákról - írta Noble. - Nincs egységes jelentési kötelezettség sem a többi ország rendőrségének arra vonatkozóan, ha nemzetközi szinten is veszélyes terroristák megszöknek a börtönből" - sorolta a rendőri együttműködés fogyatékosságait.

Noble szerint a terroristák nyugodtan utazhatnak világszerte, mert aligha kell tartaniuk attól, hogy útlevelüket egybevetik az ellopott úti okmányok globális adatbázisával. A hatóságok csak nagyon kevés letartóztatott külföldi állampolgár ujjlenyomatait ellenőrzik, ha egyáltalán végeznek ilyen vizsgálatot.

"Elérkezett az ideje a határozott cselekvésnek. A világnak erős, multinacionális és soknyelvű antiterrorista különítményre van szüksége, amely a nap 24 órájában és a hét minden napján működik, hogy még többet feltárjon a kollektív antiterrorista erőfeszítések hézagaiból" - hangsúlyozta.

Noble elképzelése szerint egy ilyen szervezet szakértők és elemzők százait foglalkoztatná, akik azonnali segítséget tudnának nyújtani a nemzeti rendőrségeknek. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS