2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

850 szélsőséges diák tartja magát elsáncolva az iszlámábádi Vörös Mecsetben

2007. július 05. 11:00, utolsó frissítés: 11:00

A pakisztáni iszlám radikális diákok vezetője szerint mintegy 850-en vannak még az iszlámábádi Vörös Mecsetben, amelyet már harmadik napja ostromzár alatt tartanak a biztonsági erők. Abdul Aziz egy nappal azután nyilatkozott a pakisztáni állami tv-ben, hogy szerdán szökés közben elfogták. A vallási elöljáró a szigorú iszlám törvényeknek megfelelő, egész testét és arcát fedő női "burkában" próbált elmenekülni a szentélyből.

Elmondása szerint mintegy 250 férfi és 600 nő tartózkodik még a Vörös Mecsetben, és közülük legalább tucatnyinak van Kalasnyikov géppisztolya. A mozgalomban részt vevő tanárnők azt tanácsolták a diáklányoknak, hogy hozzanak áldozatot, és maradjanak a mecsetben. Aziz szerint nem arról van szó, hogy emberi pajzsként akarnák használni a lányokat, éppen csak dzsihádra, azaz szent háborúra buzdítják őket.

A vallási elöljáró leszögezte, hogy a tálib társadalmi rendhez hasonló berendezkedés létrehozására törekvő diákmozgalomnak nincs kapcsolata Oszama Bin Ladennel, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal, bár egy ízben találkozott a vezérrel. Ugyanakkor elismerte, hogy néhány militáns csoport valóban fegyverrel támogatja a radikális diákokat.

Az iszlamisták és a rendőrök között kedd óta folyó zavargásokban már 16 ember vesztette életét a Vörös Mecsetnél. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS