2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A rendőrség szerint nem ott és nem akkor bántalmazták az oknyomozó újságírónőt, ahogy állította

2007. július 04. 17:49, utolsó frissítés: 17:49

A rendőrségi nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján megállapítható, hogy az összekötözve, életveszélyes állapotban talált újságírónőt, Kármán Irént nem ott, nem akkor és nem úgy bántalmazták, ahogy korábban vallomásában elmondta. Csizner Zoltán alezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi főosztályának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a beszerzett adatok egyértelműen cáfolják a sértett elmondását, így az elkövetés helye és ideje, a végrehajtás módja bizonyíthatóan eltér a sértett által előadottaktól.

Az újságírót - aki az 1990-es évek olajszőkítési ügyeivel foglalkozott - június 22-én éjszaka összekötözve találták meg a Lágymányosi és a Petőfi híd között, a Duna-parton. A nyomozás elején kétség merült fel, minden úgy történt-e, ahogy a sértett elmondta - jelentette ki Csizner Zoltán, hozzátéve: a nyomozás adatai szerint megállapítható, hogy az újságírónőt bántalmazták, a sérülései idegen kéztől származnak, de az elkövetés helye, ideje, módja nem az, amit a nő elmondott. Így az elkövetés indítékával kapcsolatban is kétség merülhet fel.

A bántalmazott újságíró azt mondta: lakásából egy közeli videotékába ment, ahol kikölcsönzött egy filmet, majd hazafelé tartva a XX. kerületben, az Erzsébet tér egyik oldalutcájában a forgalommal szemben egy autó érkezett, az autó utasa bántalmazta, gépkocsiba kényszerítette, megkötözte, és a Duna-parton kidobták az autóból. Az újságírónő állítása szerint a meredek támfalon lecsúszott és így került a vízpartra. A sértett több nyilatkozatában utalt rá, hogy úgy véli, korábbi tényfeltáró újságírói tevékenysége állhat a bántalmazás hátterében.

Csizner Zoltán elmondta: a rendőrség lefoglalta a környék védelmi kamerái által rögzített felvételeket. Ezekből egyértelműen látható, hogy az újságírónő elmegy a videotéka irányába, majd nem sokkal később visszajön, oda- és visszafelé is többször megállva. A kérdéses útszakaszon azonban nem közlekedik olyan gépkocsi, amelynek mozgása megfelelne a sértetti elmondásnak. A Török Flóris út forgalmát ellenőrző kamera felvételeiből is az látszik, hogy az újságírónő áthalad az úttesten.

Más, hasonló személyleírású, öltözetű személy nem mozog a felvételen, így az vélelmezhetően a sértett mozgását dokumentálja és láthatón nem bántalmazza senki. Ahány gépkocsi érkezik, az mind továbbhalad, nem áll meg. Az "elrablás" helyszíni felvételei alapján megállapítható, hogy ott őt nem bántalmazták. A filmet valóban kikölcsönözte, a szemlebizottság megtalálta, ezt vélhetően ő helyezte el - mondta az alezredes.

Az orvos szakértő véleménye szerint Kármán Irén testén - ha úgy történt volna a bántalmazása, ahogy elmondta - szükségszerűen kellett volna lennie hámsérüléseknek, horzsolásoknak, amiket például a támfalon lecsúszva kellett szereznie. Ezek azonban "hiányoztak" az újságírónő testéről.

Az orvos szakértő szerint tény, hogy valaki bántalmazta, a sérülései életveszélyesek voltak. Ebben az ügyben tovább folytatjuk a nyomozást. A sértett segítsége nélkül azonban nehéz lesz a tényleges bántalmazót megtalálni, a sértett segítsége kell ahhoz is, hogy fény derüljön a bántalmazás valódi indokára. De az cáfolható, hogy elrabolták volna - tette hozzá.

Mint mondta, a sértettel ismertették a tényeket, Kármán Irén azonban továbbra is fenntartja korábbi vallomását.

Kérdésre válaszolva elmondta: az orvos szakértő megállapítása szerint Kármán Irén sérülései 24 órán belül keletkeztek, de a sérülések nem jártak az újságírónő mozgásának korlátozásával. Egy sérülése volt, ami életveszélyes volt, de azt valószínűleg nem szándékosan okozta az elkövető.

Az alezredes elismerte azt is, hogy vannak szemtanúk, akik a kérdéses időben láttak egy hasonló nőt a Duna-parton sétálni, de a rossz látási viszonyok miatt ezt nem tudják "konkrét adatként" kezelni, mindenesetre "erősíti a gyanút", hogy nem úgy történt, ahogy a sértett elmondta. A rendőrségi szakértő vizsgálja azt is, hogy a nő kezén lévő kötés, csomózás hogyan keletkezhetett, megkötözhette-e ő saját magát. Emellett várnak a haemogenetikai szakértő és a fizikus szakértő véleményére is.

A főosztályvezető megjegyezte: vizsgálták, hogy az Erzsébet téri megjelenés és a rakparti megtalálás között "kényelmesen, sietség nélkül" át lehet-e jutni tömegközlekedéssel egyik helyszínről a másikra.

Arról, hogy vizsgálják-e a bántalmazás indítékait, azt mondta: ez háttérbe szorul, részben azért, mert az elmúlt másfél hétben - a részben az újságíró által megjelölt tanúk kihallgatása során - nem merült fel adat arra, hogy munkájából fakadóan bántalmazták volna. Azt mondták, senkinek nem állt érdekében ilyennel felhívni magára a figyelmet - tette hozzá.

Egy kérdésre válaszolva elismerte: felülvizsgálják Kármán Irén rendőri védelmét, amelyet korábban az újságíró megkapott. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS