2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiszabadult a Gázai övezetben elrabolt BBC-tudósító

2007. július 04. 10:03, utolsó frissítés: 10:03

Csaknem négy hónapig tartó fogság után szerdára virradóra visszanyerte szabadságát Alan Johnston, a BBC brit tévétársaságnak a Gázai övezetben palesztin fegyveresek által elrabolt tudósítója. Johnston szabadulását az övezetet három hete teljes ellenőrzése alá vonó Hamász palesztin radikális mozgalom jelentette be.

A szervezet közlése az újságíró Hamász-közvetítés révén nyerte vissza szabadságát: az emberrablók a mozgalom képviselőinek adták át a tudósítót, aki ezután szabad emberként távozhatott. Abu Mudzsahed, a Népi Ellenállás Bizottságai nevű palesztin szervezet szóvivője - aki szintén segítette az emberrablókkal folytatott tárgyalásokat - elmondta:


Johnstonért nem fizettek váltságdíjat.

A túszejtők beleegyeztek abba, hogy meghallgatnak egy tekintélyes iszlám vallási vezetőt, aki később iránymutató vallási állásfoglalást (fatvát) bocsátott ki az újságíró feltétel nélküli szabadon bocsátásáról; Johnstont ezt követően engedték el.

Johnston Iszmáil Haníje volt palesztin kormányfővel közösen tartott gázai sajtókonferenciáján mondott köszönetet a Hamász radikális palesztin szervezetnek kiszabadulásáért szerdán reggel. "A Hamász által gyakorolt nyomás nélkül valószínűleg még sokáig lettem volna abban a sötét szobában" - jelentette ki a sápadt, lefogyott Johnston, aki "nagy megkönnyebbülésének" adott hangot. Fogva tartásával kapcsolatban elmondta, hogy nem kínozták, bár enni keveset kapott, de fogsága első két hetét leszámítva hallgathatta a BBC adásait.

Haníje két ajándékot adott át a brit újságírónak: egy palesztin zászlót,


amelybe beburkolta Johnstont,

valamint egy dobozt, amelyre a jeruzsálemi al-Aksza mecset képét vésték. "A Gázai övezetben működő palesztin kormány komoly szándéka biztonságot teremteni és stabilitást biztosítani a területen belül. Biztonságot akarunk Ciszjordániában és Jeruzsálemben is" - hangsúlyozta Haníje.

A volt kormányfő, aki nem ismeri el a Szalám Fajjád vezette palesztin szükségkormányt, reményét fejezte ki, hogy hamarosan megállapodás születhet az ugyancsak a Gázai övezetben tavaly június 25 óta fogva tartott Gilád Salit izraeli tizedes ügyében is, ennek nyomán szabadon engedhetik az Izraelben bebörtönzött palesztinokat. Haníje szerint Johnston "a palesztin nép barátja, aki ellenzi a megszállást".

Alan Johnston a sajtókonferencia után brit diplomaták társaságában Jeruzsálembe utazott. Névtelenséget kérő izraeli illetékesek úgy értékelték Johnston kiszabadulását, hogy az eset megmutatta:


a Hamász képes rendet tartani a Gázai övezetben.

A nyugati országok többségéhez hasonlóan Nagy-Britannia is kerüli az érintkezést a Hamásszal. London nem ismeri el a Mahmúd Abbász palesztin elnök által június közepén tisztségéből menesztett, de magát továbbra is miniszterelnöknek tekintő Haníje gázai övezeti kormányát, mert az nem hajlandó lemondani az izraeliek elleni erőszakos cselekményekről és nem ismeri el a zsidó állam jogát a létezésre. Jeruzsálemben akkreditált brit diplomaták ennek ellenére az elmúlt hetekben tárgyalásokat folytattak Haníjével Johnston szabadulásának kieszközléséről.

Johnstont március 12-én hurcolták el palesztin fegyveresek; az újságíró elrablójaként később a magát Dzsais al-Iszlámnak (Iszlám Hadserege) nevező szélsőséges iszlamista csoport jelentkezett. A csoport az egyik befolyásos gázai övezeti klánhoz kötődik, közleményeinek hangvétele az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat retorikáját idézi.

Johnston volt az egyetlen nyugati újságíró, aki az emberrablások és egyéb erőszakcselekmények kockázata ellenére az elmúlt három évben


főállásban, a helyszínről tájékoztatta a világot

a forrongó Gázai övezet eseményeiről. Ilyen hosszú ideig, 113 napig korábban egyetlen nyugati állampolgárt sem tartottak fogva a palesztin területen.

Johnston 1991-ben szerkesztőségi titkárként kezdte karrierjét a BBC Világszolgálatánál (BBC World Service), és két év múlva már külföldi megbízatást kapott. 1991 és 1993 között Üzbegisztánból, 1997 és 1998 között pedig Kabulból tudósított, majd 2004-ig a BBC londoni szerkesztőségében dolgozott. 2004 áprilisában kezdte meg tudósítói munkáját a Gázai övezetben, ahol március 12-én, éppen pár héttel hároméves megbízatásának lejárta előtt rabolták el.

Közel-keleti kiküldetése idején a nyugati állampolgárokat fenyegető veszélyek ellenére Johnston mindvégig a Gázai övezetben tartózkodott, míg kollégái vészhelyzetben Jeruzsálembe vonultak vissza. Johnston tisztában volt azzal a kockázattal, amelyet felvállalt. "Eddig az elrabolt külföldieket viszonylag hamar, épségben szabadon engedték. A palesztinok rendkívül vendégszerető emberek, így a fogva tartott túszoknak még azzal a veszéllyel is számolni kell, hogy halálra etetik őket" - írta félig tréfálkozva egy januári cikkében.

A 45 éves, nőtlen Johnstont idén az év újságírója címmel tüntették ki a London Press Awards májusi díjátadásán. Az újságírót még elrablása előtt jelölték a szakma egyik legrangosabb elismerésére. Johnston Skóciában nőtt fel, felsőfokú tanulmányait a skóciai Dundee Egyetemen végezte angol és politológia szakon, majd újságíró diplomát szerzett a walesi Cardiffi Egyetemen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS