2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Észak-Korea megegyezett a leszerelésről a NAÜ-vel

2007. július 03. 18:00, utolsó frissítés: 18:00

Észak-Korea és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége megegyezett a jongbjoni atomerőmű leszerelésének ellenőrzésével kapcsolatos részletekről - állapítja meg új jelentésében a NAÜ főigazgatója.

Mohammed el-Baradei közölte kedden újságírókkal, hogy az egyezség elfogadását és egy új NAÜ-megfigyelői misszió Észak-Koreába küldését ajánlja a szakosított ENSZ-szerv 35 tagállam képviselőit tömörítő kormányzótanácsának.

Az egyezség értelmében az ENSZ szakosított szerve jogosult lesz minden szükséges megfigyelő és nyomon követő eszközt felszerelni a jongbjoni létesítményben a lezárás, illetve a lezárt létesítmény ellenőrzéséhez. A NAÜ megfigyelői hozzáférést kapnak a jongbjoni nukleáris központ minden létesítményéhez, köztük az öt megawattos reaktorhoz, a plutónium-újrafeldolgozó üzemhez, az épülőben lévő 50 megawattos reaktorhoz és a központ kutatólaboratóriumaihoz - áll a dokumentumban.

Baradei hangsúlyozza jelentésében, hogy a NAÜ-küldöttség által tető alá hozott egyezség csak ideiglenes jellegű. További tárgyalásokra és végleges megállapodásra van szükség ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni: Észak-Korea visszatért az általa 2003-ban elhagyott atomsorompó-szerződéshez.

Baradei azt is jelezte: kérni szándékozik a kormányzótanács július 9-re tervezett ülésén a NAÜ költségvetésének kiegészítését, mert - mint mondta - a jelenlegi szűkös büdzsé nem elegendő a szervezet megszaporodott teendőinek ellátásához. A NAÜ-megfigyelők Észak-Koreába telepítése csupán 2007-ben 1,7 millió eurót emészt majd fel Baradei becslése szerint. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS