2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Betiltanák a gumilövedékeket Koszovóban

2007. július 03. 10:58, utolsó frissítés: 10:58

Az ENSZ igazságügyi szervei javasolták, hogy a Koszovóban állomásozó békefenntartók egyelőre ne vethessenek be gumilövedékeket tüntetők ellen, mert néhány hónappal ezelőtt a dél-szerbiai tartományban az ilyen típusú tömegoszlató eszköz két ember halálát okozta - közölte egy ügyész hétfőn.

Két koszovói albán tüntetőn ugyanis a világszervezet kötelékében szolgáló román rendőrök által kilőtt gumilövedékek ütöttek halálos sebeket. Mint az ügyészségi vizsgálat megállapította: a végzetes gumilövedékek szavatossági ideje már 13 éve lejárt. A gyártók úgy hozzák forgalomba termékeiket, hogy meghatározzák azok felhasználhatósági idejét. A gumilövedékek burkolata ugyanis az idő múlásával egyre keményebbé válik, és egy idő után halálos keménységűvé szilárdul.

Robert Dean, az ENSZ különleges megbízatású ügyésze javasolta, hogy a világszervezet szakértői alaposan vizsgálják meg a jelenleg hadrendben lévő gumilövedékek állapotát. Ha olyan döntés születik, hogy a gumilövedék továbbra is a kéksapkások tömegoszlató eszköze maradhat, úgy figyelembe kell venni a használatára vonatkozó rendelkezéseket - fűzte hozzá a jogász. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS