2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelet-Európában voltak korrupciós ügyei a brit hadiipari BAE Systemsnek?

2007. július 02. 17:45, utolsó frissítés: 17:45

A brit BAE Systems hadiipari csoport Szaúd-Arábián kívüli, egyebek mellett kelet-európai feltételezett korrupciós ügyei felé fordul az illetékes brit hatóság, miután a cég szaúdi tranzakcióit feltárni hivatott korábbi vizsgálatát kénytelen volt leállítani – írja a The Sunday Telegraph.

A legnagyobb európai repülőgép- és hadiipari konszern korrupciógyanús szaúd-arábiai üzleteit a súlyos csalások felderítésére szakosodott brit hatóság (Serious Fraud Office, SFO) kezdte vizsgálni három évvel ezelőtt, ám ezt a vizsgálatot tavaly decemberben, komoly nemzetközi visszhangot keltve, a brit kormány leállíttatta. Tony Blair akkori miniszterelnök annak idején "nemzetbiztonsági okokkal" indokolta az intézkedést, részletek ismertetése nélkül.

A legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lap értesülése szerint azonban az SFO ismét a BAE Systems vezetőinek meghallgatására készül, most első ízben olyan bizonyítékok alapján, amelyeket a Szaúd-Arábián kívüli feltételezett korrupciós ügyekről tárt fel. A The Sunday Telegraph megfogalmazása szerint a csalásellenes brit hatóság "második frontot nyitott" a BAE ellen, ezúttal - mások mellett - a cég romániai, csehországi, tanzániai és dél-afrikai tevékenysége ügyében.

A brit sajtó korábbi értesülései szerint a szaúdi SFO-vizsgálatot leállító döntés előzményeként Szaúd-Arábia a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztésével, sőt megszakításával, valamint a terrorellenes együttműködés felmondásával és a BAE-vel kötött, több tízmilliárd fontos repülőgép-vásárlási ügylet lefújásával fenyegette meg Nagy-Britanniát, ha London nem hagy fel a szaúdi királyi családot is közvetlenül érintő vizsgálattal.

A brit lapok által megszellőztetett értesülések szerint a BAE Systems például tíz éven át évente 120 millió fontot fizetett titokban Szaúd-Arábia volt washingtoni nagykövetének, Bandar bin Szultán hercegnek, a szaúdi trónörökös fiának, akinek állítólag kulcsszerepe volt a brit hadiiparnak juttatott eddigi legnagyobb értékű megrendelésben.

A BAE Systems, amely a svéd SAAB konszernnel együtt a Gripen vadászgépek kelet-európai értékesítésében is érdekelt, még több mint húsz évvel ezelőtt, Margaret Thatcher konzervatív kormánya idején nyert el egy 20 milliárd fontos, egyebek mellett Tornado, Hawk és újabban Eurofighter Typhoon harci repülőgépekre szóló, összetett szaúdi szállítási és szolgáltatási szerződést.

Ennek örve alatt a cég az utóbbi két évtizedben számos kapcsolódó megrendelést is kapott; a szerződésláncolat összértéke mára eléri a 43 milliárd fontot (16 billió forint). A BAE Systems és a svéd SAAB AB ipari csoport közös tulajdona a Gripen International, amely a Gripen harci repülőgépeket értékesíti. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS