2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Brzezinski: nem igaz, hogy a terroristák gyűlölik a szabadságot

2007. július 02. 09:54, utolsó frissítés: 09:55

A terroristákat alapvetően politikai indítékok mozgatják, még akkor is, ha céljukat irracionális, brutális eszközökkel akarják elérni - nyilatkozott Zbigniew Brzezinski egykori amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó a CNN-nek.

Nem igaz, hogy a terroristák általában a világi demokratikus rendszerek ellen küzdenek, mint ahogy az sem, amit George Bush amerikai elnök emleget, hogy gyűlölik a szabadságot - mondta a külpolitikai szakértő a nagy-britanniai merényletkísérletek kapcsán.

A hírtelevízió másik vendégeként Henry Kissinger volt nemzetbiztonsági főtanácsadó és külügyminiszter viszont arról beszélt: a fő nehézséget az jelenti, hogy a terroristákkal nem lehet tárgyalni, mert nem a párbeszéd, hanem a győzelem a céljuk, a Nyugat által előnyben részesített világi típusú kormányok legyőzése.

"Ha megvizsgáljuk, hogy a terroristák kiket üldöznek, akkor kiderül, hogy az elsődleges célpont az Egyesült Államok, az amerikai katonai erő vagy intézmények, Nagy-Britannia és Izrael" - mondta Brzezinski, aki szerint ebből az következik, hogy "ez a terrorizmus politikai indíttatású jelenség, amely vallásos szenvedélyességgel, fanatizmussal párosul".

Henry Kissinger, akit Bush elnök közeli tanácsadói között emlegetnek az iraki politikát illetően, szokatlan módon kijelentette: szót kell érteni a muszlim országok kormányaival, "Irak összes szomszédjával párbeszédet kell kezdeni". A Fehér Ház eddig ugyanis mereven elzárkózott attól, hogy egyeztessen Iránnal.

Brzezinski szerint Blair közel-keleti békeközvetítőként meglepetést okozhat, sikeres lehet. Blair ugyanis tisztában van azzal, hogy az iraki háborút támogató politikája történelmi kudarc volt, s ezt úgymond törleszteni igyekszik majd, nem elégszik meg egy eredménytelen, bürokratikus tárgyaló szerepével. Befolyását felhasználva biztosan megpróbálja kitágítani megbízatásának kereteit és az izraeli- palesztin kérdésen kívül Irak ügyében közben fog járni.

Brzezinski leszögezte: feltétlenül meg kell találni azt a politikai keretet, amely lehetőséget nyújt az amerikai csapatok távozására. Az összes iraki vezetővel egyeztetve ki kell jelölni a kivonulás menetrendjét. Ez üzenet volna az Irakkal szomszédos országok felé is, amelyek csak akkor lesznek segítőkészek, ha Amerika kinyilvánítja, elhagyja a térséget. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS