2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Valódi vallásszabadságot kér Pekingtől a pápa

2007. július 02. 09:40, utolsó frissítés: 09:40

A valódi vallásszabadság megadását és annak az állapotnak a megszüntetését kérte XVI. Benedek pápa a kínai vezetéstől, hogy létezik egy Pekingnek alávetett, a Vatikántól független, illetve egy föld alá kényszerített egyház az ázsiai országban. A régóta várt, a kínai vezetéshez és a kínai katolikusokhoz intézett levelében az egyházfő "nyílt tárgyalásokat" ajánlott a pekingi kormánynak, de hangsúlyozza, hogy "mindkét fél részéről időre és jó szándékra" van szükség ahhoz, hogy normalizálódjon a Vatikán és Kína viszonya.

A Szentszéknek 1951 óta nincsenek diplomáciai kapcsolatai a Kínai Népköztársasággal, viszont vannak Tajvannal, amelyet elismer.

A pápa a levélben egyúttal kéri a kínai katolikusokat, hogy legyenek "jó, együttműködő és aktív állampolgárai hazájuknak, hogy az jó közösség legyen". Biztosítja őket "baráti közelségéről", és felszólítja őket, hogy "vezetése alatt tömörüljenek egységbe és békéljenek meg".

Mindazonáltal "az is egyértelmű, hogy az egyház kéri az államot: a valódi vallásszabadság tiszteletben tartása jegyében biztosítsa katolikus állampolgárai számára is hitük maradéktalan gyakorlásának lehetőségét" - írta XVI. Benedek, aki azzal a kéréssel fordult továbbá Pekinghez, hogy a Szentszék nevezhesse ki a kínai katolikus püspököket. Az egységre való törekvés jegyében a pápa hangsúlyozza, hogy minden kínai püspök "érvényesen gyakorolja hivatását", még azok is, akik nem kérik a Vatikán általi elismerést.

Csin Kang (Qin Gang), a minisztérium szóvivője emlékeztet arra, hogy a Szentszék és a Kínai Népköztársaság kapcsolatai normalizálásának két fő feltétele van: az egyik, hogy a Vatikán megszakítja diplomáciai kapcsolatait Tajvannal, mert Kína saját tartományának tekinti a szigetet, a másik pedig az, hogy továbbra is Peking nevezheti ki a kínai katolikus egyház papjait.

A Vatikán becslése szerint 8-12 millió katolikus él a 1,3 milliárd lakosú országban. (MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS