2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyémánttal kirakott egy kilós arany kitüntetést kapott parlamentjétől a türkmén elnök

2007. június 30. 14:05, utolsó frissítés: 14:05

Gyémánttal kirakott egy kilogrammos aranylánccal tüntette ki a türkmén parlament pénteken a közép-ázsiai ország elnökét, Kurbanguly Berdimukhammedovot. Az arany-fehérarany ötvözetből készült díjat kizárólag a belföldön, illetve a külpolitikában kimagasló eredményeket elérő türkmén államfők kaphatják meg.

Berdimukhammedov a decemberben elhunyt Saparmurat Niyazovot követte Türkmenisztán élén. Hatalomra kerülésekor azt ígérte, szakít elődje politikájával - amely az ország elszigetelődéséhez vezetett –, javítja a viszonyt a szomszédos országokkal. Kilátásba helyezte az oktatás, valamint az egészségügyi- és nyugellátás fejlesztését is.

A reformígéretek hallatán többen úgy vélekedtek, van esély rá, hogy az új elnök enyhít a társadalom szigorú ellenőrzésén is, amelyet a magát minden türkmének atyjának neveztető Niyazov épített ki.

A türkménbasi címet viselő előző elnök erős személyi kultuszt alakított ki maga körül: szinte istenségnek kijáró tiszteletet követelt magának, számos szoborral és műemlékkel dicsőítette saját magát, és naptári hónapokat nevezett el magáról és családtagjairól. Niyazov elnöksége idején a nyugat rendszeresen bírálta Türkmenisztánt az emberi jogok megsértése miatt. (reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS