2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Merényletterv: "Allah útján közlöm a jó hírt, Londont találat éri"

2007. június 30. 13:50, utolsó frissítés: 13:54

Pokolgépet találtak egy második gyanús gépkocsiban is péntek este Londonban. Szombat reggel ezért újabb tanácskozást kezdett szombat délelőtt a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó csoportja, a COBRA.

A rendőrség nagy erőkkel keresi azokat a személyeket, akik elhelyezték a pokolgépekkel megrakott két autót London központjában: növelték a járőrök számát az utcákon, miközben detektívek nyomoznak a tettesek után.

A Scotland Yard nem kívánta kommentálni az amerikai ABC tévétársaságnak azt a jelentését, amely szerint a rendőrségnek jó minőségű tévéfelvétele van az egyik pokolgépes autó sofőrjéről. A Sky News hírtévé értesülése szerint egy rendőr az egyik pokolgéppel megrakott autóban talált egy mobiltelefont, amivel esetleg távolról lehetett volna felrobbantani a járműben lévő robbanószerkezetet.

A két leparkolt Mercedesben gázpalackok és benzinestartályok voltak, körberakva több kiló szeggel. Szakértők szerint a robbanószerkezet egy háznyi magasságú tűzgolyóvá vált volna; és valószínűleg az áldozatok száma is magas lett volna, hiszen London turisták által legkedveltebb negyedében, a Hyde Park és a Trafalgar Square közelében helyezték el őket. Egyszerre robbantani több szerkezetet, ez az al-Kaida nyugatellenes merényleteire jellemző stratégia – állítja Frank Gardner, a BBC biztonságpolitikai szakújságírója.

>> ahol a a két Mercedes parkolt: a BBC térképe >>


A brit kormány egyik név nélkül nyilatkozó tisztviselője elmondta, hogy nem volt előzetes értesülésük arról, hogy az al-Kaida terrorszervezet támadást tervezett volna Londonban.

A The Times arról számolt be szombati számában, hogy a rendőrség két héttel ezelőtt olyan, a nemzeti terrorelhárító biztonsági hivatal által készített dokumentumokat osztogatott különböző éjszakai bárokban, amelyek autóba rejtett pokolgépes merénylet veszélyére figyelmeztettek.

Felderítők ugyanakkor tanulmányoznak egy iszlámista honlapot, amelyen órákkal az autók megtalálása előtt azt sugallták, hogy Salman Rushdie indiai származású brit író lovaggá ütése miatt támadás lesz Nagy-Britanniában.

A szélsőséges szájtokat pásztázó amerikai székhelyű SITE hírszerző csoport azt közölte, hogy egy fórumon a következő szövegre bukkant: "Vágyik-e London az al-Kaida robbantásaira?" A szöveg úgy folytatódott, hogy "Allah útján közlöm a jó hírt, Londont találat éri majd". Egyelőre vizsgálják, hogy a szöveg kapcsolatba hozható-e a pénteken megtalált pokolgépekkel. (mti/ap/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS