2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Globális felmelegedés: egyre többen halnak meg majd nyaranta

2007. június 30. 13:34, utolsó frissítés: 13:34

A klímamodellek előrejelezte szélsőségesen forró nyarakon valószínűleg egyre többen fognak meghalni, s a folyamatot az enyhébb telekkel járó alacsonyabb halálozási arány sem fogja ellensúlyozni. A téli szélsőséges hideg előreláthatólag 1,59 százalékkal fogja növelni a halálozást, míg a nyári kánikula erősödése 5,74 százalékos halálozási növekedést fog előidézni – jósolják a Harvard Egyetem munkatársai a New Scientist tudományos magazinban.

A szakemberek ötven amerikai nagyváros példáját vizsgálták meg az 1989 és 2000 közti időszakban, és azt találták, hogy az infarktus és a szívleállás az a két halálok, amelyeknek a száma a szélsőséges hőmérsékletek következtében megemelkedhet.

A kutatók arra is figyelmeztettek, hogy azokban a városokban és településeken, ahol kevesebb a légkondicionáló berendezés és nagyobb a népsűrűség, nagyobb mértékben növekedett a halálozások száma a szélsőségesen forró nyarak következtében.

Csakhogy a helyzet paradox: a még több légkondicionáló még több energiát emészt fel, ami még nagyobb szén-dioxid-kibocsátást jelent, és ennek következtében felgyorsul a globális felmelegedés –mutattak rá a kutatók. Az elmúlt napokban délkelet-Európában a kánikula 38 ember halálát okozta. Romániában estek a legtöbben áldozatául a forróságnak, szám szerint 23-an, de Görögországban és Olaszországban is aggasztó a helyzet. (mti-panoráma/new scientist)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS