2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Törökországnak részletes tervei vannak az észak-iraki bevonulásra

2007. június 29. 13:53, utolsó frissítés: 13:53

Törökország elkészítette a határon átnyúló hadműveletek részletes terveit, és cselekedni fog, amennyiben az amerikai vagy az iraki erők nem tudnak megbirkózni az Észak-Irakot hátországként használó törökországi kurd lázadókkal - közölte pénteken Abdullah Gül török külügyminiszter.

Ankara már több alkalommal fenyegetőzött azzal, hogy csapatokat küld a zömében kurdok lakta Észak-Irakba, és hajtóvadászatot indít a szakadár lázadó Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei után, akik onnét indítják támadásaikat törökországi célpontok ellen. Gül cáfolta, hogy ebben a kérdésben vita volna a kormány és a hadsereg között. Mint mondta: "a határon átnyúló hadművelet komoly dolog, az állami intézményeknek pedig összehangoltan kell cselekedniük".

Washington ellenzi, hogy a NATO-szövetséges Törökország behatoljon Észak-Irakba, mert attól tart, hogy ez megingatja az országrész stabilitását, amely pedig azon kevés térségek egyike a háború sújtotta Irakban, amelyekben viszonylagos nyugalom van. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS