2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vasárnaptól portugál EU-elnökség. Lisszabon az Unió jó diákja

2007. június 29. 14:37, utolsó frissítés: 14:37

Az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői találkozóján a múlt héten tartalmában meghatározott reformszerződés megszövegezése lesz a legfontosabb feladata az EU soros portugál elnökségének, amely vasárnap veszi át a stafétát Németországtól.

Az ibériai ország hét év után tölti be ismét az elnöki tisztet: utoljára 2000 első felében jutott neki ez a megtiszteltetés. Fővárosának nevét azóta is folytonosan emlegetik az EU-ban, hiszen ott indították útjára a lisszaboni folyamat néven ismer programot, amelynek célja, hogy a tagországok összehangolt gazdasági fejlesztésével az EU-t a világ legversenyképesebb térségévé tegye, javítva a gazdasági növekedést és a foglalkoztatást.


Most Lisszabon alighanem az új szerződésről lesz híres:

a terv az, hogy a szövegezéssel foglalkozó kormányközi egyeztetés-sorozatot már júliusban megkezdik, és októberre be is fejezik. A félévközi lisszaboni csúcstalálkozón (október 18-19.) az új szerződést várhatóan alá is írják, hogy annak ratifikációja megkezdődhessen.

Jóllehet a portugál kormány képviselői azt hangoztatják, a szövegezés még nem lefutott ügy, nagy nehézségek nem várhatók, hiszen a múlt héten kialkudott kompromisszokban a tagállamok pontos útmutatást adtak ahhoz, mi legyen a reformszerződésben - a sok kiegészítés, kivételezés, pontosítás miatt a brüsszeli folyosókon máris "lábjegyzet-szerződés"-nek nevezett dokumentumban.

Portugália az EU legdélibb tagjának is nevezhető, hiszen legdélibb pontja, az egyebek között boráról elhíresült Madeira már jóval Afrika északi határa alatt fekszik az Atlanti-óceánban - Lisszabontól ezer, a fekete kontinenstől 800 kilométerre. Az Európai Unióban az ország gondolkodása mégsem tipikusan déli; bizonyítja ezt a keleti bővítés melletti határozott elkötelezettsége, amely nem minden déli tagállamról mondható el. Azt viszont az új elnökség leszögezte, hogy uniós külpolitikájának egyik fő pontja


a mediterrán térségben létező kapcsolatok javítása.

A mostani félév másik nagy témája a bővítés további útja lesz, amelynek tárgyalása azt követően válik lehetővé, hogy az új szerződéssel megoldódhat az előfeltételként kezelt intézményes reformok ügye. Lisszabon ugyanakkor már bejelentette, hogy nem kíván vitát nyitni Törökország csatlakozásáról, amellyel kapcsolatban Nicolas Sarkozy új francia elnök hozzáállása miatt az utóbbi hónapokban kétségek merültek fel.

Harmincegynéhány évvel ezelőtt még kétséges volt, hogy a Magyarország nagyságú és lélekszámú Portugália melyik úton jár, mikor lesz tagja az európai nagy családnak. Ám a baloldali fordulat visszafordításával megnyílt az út az EU felé - az út végére Lisszabon a Franco-rendszerből még nehezebben kilábaló Spanyolországgal együtt érkezett 1986-ban.


Lisszabon az EU jó diákjai közé tartozik,

hiszen mindent megtesz, hogy mélyítse kapcsolatrendszerét a többi tagállammal. Alapító tagja lett az EU-n belül működő Gazdasági és Pénzügyi Uniónak (EMU), és vezető szerepet vállalt például a legfrissebb törekvések egyikében, a bel- és igazságügyi együttműködés fokozásában. A kelet-európai új tagok sokat köszönhetnek neki, amiért sikeresen kezdeményezte, hogy az információs rendszer késlekedése ellenére januártól kibővülhet a schengeni övezet, mások mellett Magyarországra.

Az EU-tagság segített Portugáliának gazdaságilag is. A belépést követő első öt évben az ország gazdasági növekedése megközelítette az öt százalékot, és még ma is meghaladja a régebbi uniós tagok átlagát. A munkanélküliség a legalacsonyabbak közé tartozik az EU-ban.

Az elvetett EU-alkotmányból lopva máris átemelt új rendszer, a hármas EU-elnökség jegyében a német, a portugál és a jövő év eleji szlovén soros elnökség céljai és programjai szorosan összefüggnek, a korábbinál érzékelhetőbb folytonosságot céloznak. Ennek jegyében a következő félévben is nagy figyelmet kap a klímavédelem, az EU szociális dimenziójának fejlesztése és a versenyképességi stratégia, amelynek Lisszabon nem csupán névadója kíván maradni, de az irányító szerepet kihasználva gondoskodni is szeretne arról, hogy eredményes lehessen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS