2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bombát hatástalanítottak London belvárosában

2007. június 29. 11:25, utolsó frissítés: 12:58

A rendőrség péntek délelőtti bejelentése szerint "a potenciálisan működőképes" robbanószerkezetet a Haymarket nevű utcában, egy gyanús járműben találták. A pokolgép gázpalackokból, nagy mennyiségű szögből és gyújtószerkezetből állt. A rendőrségi közlés szerint nagy hatóerejű szerkezetről van szó. Arra azonban egyelőre nem történt utalás hivatalos részről, hogy ki állhat a londoni merényletkísérlet mögött.

Nem hivatalos beszámolók szerint a Scotland Yardot azután riasztották, hogy egy zöld Mercedes hajnalban belehajtott az utca szélén álló hulladéktárolókba, és a kocsi vezetője ezután futva távozott.

A Haymarket – ahol a robbanószerkezetet tartalmazó járművet találták – a londoni West End színházi negyedének főutcája, a Piccadilly Circus és a Trafalgar tér közelében. A hatóságok az egész környéket lezárták; a metró ugyan közlekedett, de a szerelvények nem álltak meg a közeli Piccadilly Circus állomáson, és elterelték a buszjáratokat is. Ez a városrész London legkedveltebb turistaközpontja, amely a nyári főszezonban éjjel-nappal zsúfolt.

A pénteken találthoz hasonló szerkezetű pokolgépekkel már korábban is terveztek merényletet terroristák Nagy-Britanniában. Két hete ítélt az eljáró londoni bíróság több évtizedes börtönbüntetésekre hét brit állampolgárságú iszlámista terrorgyanúsítottat, akik a vád szerint Nagy-Britanniában és az USA-ban terveztek robbantásos merényleteket, több ezer ember megölésének céljával. A sejt többek között a legdrágább londoni luxusszállodák ellen is merényletsorozatra készült; ezek föld alatti parkolóiban gázpalackokkal megrakott, nyújtott limuzinokat robbantottak volna fel.

Gordon Brown brit miniszterelnök péntekre összehívta a kormány válsághelyzeti tanácskozó csoportját, a COBRA-t. A biztonsági szolgálatok, a Scotland Yard és a kabinet vezetőiből álló csoport –amely az ilyen jellegű megbeszélések helyszíne, a "Cabinet Office Briefing Room A" műveleti tájékoztató központ kezdőbetűiből kapta nevét – egy felszín alatti, külön e célra kialakított bunkerben ül össze szükség esetén.

Des Browne védelmi miniszter nem sokkal korábban "nagyon súlyos incidensnek" nevezte a történteket.

Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb, "súlyos" megjelölésű terrorkészültségi fokozat van érvényben; ennek hivatalos leírása szerint "nagyon valószínű" terrormerénylet végrehajtása brit célpontok ellen. A legmagasabb szintű terrorriadó a "kritikus", amelyet akkor léptethet életbe a kormány, ha küszöbönálló súlyos terrortámadásról kap hírszerzési figyelmeztetést. E riasztási szint esetén lakossági kitelepítés is elrendelhető.

Az új brit kormány éppen előző nap alakult meg, és a jövő héten lesz a második évfordulója a 2005. július 7-ei londoni merényletsorozatnak, amelyben az öngyilkos terroristákkal együtt 56-an vesztették életüket. Ez volt az eddigi legvéresebb terrortámadás a brit fővárosban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS