2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Leszedték a sarlót és kalapácsot Brünnben egy emlékműről

2007. június 29. 10:25, utolsó frissítés: 10:25

Az orosz külügyminisztérium vandalizmusnak tartja, hogy a csehországi Brünnben (Brno) eltávolították a szovjet szimbólumokat a Vörös Hadsereg katonáinak emlékművéről, és az incidens kivizsgálását követeli.

A cseh külügyminisztérium igazat adott csütörtökön a moszkvai társintézménynek, de a brünni illetékesek kitartanak amellett, hogy helyesen jártak el.

A helyi hatóságok közreműködésével szedték le hétfőn a sarlót és a kalapácsot a szovjet katonák sírjánál emelt emlékműről Brünn Kralovo Pole kerületében. A Vörös Hadsereg 326 katonája nyugszik ott, mind 1945-ben estek el a Csehszlovákia területén dúló harcokban.

A moszkvai külügyi tárca hangsúlyozta csütörtökön, hogy a történtek sértik az orosz-cseh kormányközi megállapodásokat. Követelte, hogy vizsgálják ki Csehországban az incidenst, vonják felelősségre a vétkeseket, és eredeti formájában állítsák helyre az emlékművet.

A cseh külügyminisztérium felszólította csütörtökön a szóban forgó brünni kerület polgármesteri hivatalát, hogy tartsa tiszteletben a hadisírokra vonatkozó cseh-orosz megállapodást. "A megállapodás kötelez bennünket a hadisírok változatlan állapotban való megőrzésére" - magyarázta a minisztérium szóvivője a média képviselőinek a prágai külügyi állásfoglalást.

A brünni Kralovo Pole kerület polgármesteri hivatala azonban kitart amellett, hogy helyesen járt el, mert "a sarló és a kalapács éppen olyan totalitárius jelkép, mint a horogkereszt". "Fenntartom meggyőződésem, hogy ennek a bolsevik jelképnek nem szabad ott lennie" - mondta csütörtökön este Rene Pelat, a kerület polgármesterének helyettese a helyi televízióban. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS