2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oroszország: egy ismeretlen harmadik pályázik Putyin helyére?

2007. június 28. 18:27, utolsó frissítés: 18:27

Újabb csavart vetett be az elnökválasztási előkészületekben az orosz államfő tanácsadója. Igor Suvalov a közelmúltban a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Kutatások Központjában (CSIS) kijelentette, hogy a Vlagyimir Putyin lehetséges utódjaként számon tartott két hivatalos jelölt, Dmitrij Medvegyev és Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettesek mellett bekapcsolódhat a versenybe egy váratlan harmadik személy.

Medvegyev és Ivanov esélyeiről szólva Suvalov elmondta, hogy bármelyikük megnyerheti a 2008 márciusában esedékes elnökválasztást. Sokatmondóan, ámde ködösen hozzáfűzte, hogy Putyin "okozhat még egy meglepetést", és nem kizárt, hogy még az idén felbukkan egy harmadik lehetséges jelölt.

Az Összoroszországi Civil Kongresszus (Civitas) nevű civil szerveződés honlapján megjelent elemzésben a szerző, Kszenyija Tyeljapova rámutatott: e nyilatkozat pletykaáradatot indított el az orosz politikai életben. Az összes igen kevéssé ismert politikus, ha csak lélekben is, valószínűleg arra gondolt, hogy talán személyesen őt választja a Kreml ura. Hiszen egyszer már megtörtént, hogy


egy teljességgel ismeretlen csinovnyik (Putyin)

lett Oroszország – ráadásul a későbbiekben felettébb népszerű – elnöke. A múlt hét óta politikusok és politológusok aktívan találgatják, vajon ki lehet az a bizonyos harmadik lehetséges "örökös". Elsőként mindenkinek Szergej Nariskin jut eszébe, aki az utóbbi időben új pozíciókat harcolt ki magának a nagypolitikában, és új miniszterelnök-helyettesként nagyon kivételezett helyzetbe került.

Továbbra is esélyesként emlegetik Vlagyimir Jakunyint, az orosz vasúttársaság elnökét (Putyin dácsa-szomszédját), Dmitrij Kozakot és Georgij Poltavcsenkót, az államfő teljhatalmú képviselőjét a Déli, illetve a Központi szövetségi körzetben, valamint Szergej Sojgu polgári védelmi ügyekben és rendkívüli helyzetekben illetékes minisztert. Nem elhanyagolható tényezőt jelent Szergej Szobjakin, az elnöki adminisztráció vezetője és Valentyina Matvijenko szentpétervári kormányzó sem, nem beszélve Jurij Luzskov moszkvai polgármesterről, aki után az oroszok két kézzel kapnának.

A hivatalos választási kampány kezdetéig még hónapok vannak hátra, ám a legkülönbözőbb politikai személyiségek máris bejelentették, hogy indulni kívánnak az elnöki posztért. Mihail Kaszjanov volt kormányfő, Grigorij Javlinszkij, a liberális Jabloko vezetője, Gennagyij Zjuganov, a kommunista párt elnöke, Vlagyimir Zsirinovszkij ultranacionalista pártvezető, Viktor Gerascsenko, a jegybank volt elnöke, Alekszandr Donszkoj arhangelszki polgármester és Vlagyimir Bukovszkij író azonban az esélytelenek nyugalmával vághat bele a harcba.

Putyin elnök még nem foglalt nyilvánosan állást abban a kérdésben, hogy kit támogat a kampányban, ami pedig döntő fontosságú elem lesz, gyakorlatilag eldöntheti a küzdelem kimenetelét. Csak annyi bizonyos, hogy az alkotmány előírásainak megfelelően második mandátumának lejártával távozik az elnöki posztról. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS