2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Brown-mozgás a brit kormányban: a külügyminiszter lett a környezetvédelmi tárca vezetője

2007. június 28. 18:24, utolsó frissítés: 18:24

Gordon Brown szerdán vette át a miniszterelnöki tisztséget, és első, csütörtöki teljes munkanapján alapos kormányátalakításba kezdett. Első intézkedései között a 41 éves David Milibandet, a környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi tárca (DEFRA) eddigi vezetőjét nevezte ki külügyminiszterré.

Miliband, a munkáspárti brit kormány egyik feltörekvő ifjú tehetsége – aki több mint harminc éve a legfiatalabb brit külügyminiszter, és akit majdani lehetséges miniszterelnök-jelöltként is számon tartanak Londonban – előzetesen is a külügyminiszteri poszt egyik fő esélyese volt. Kinevezésével olyan nehézsúlyú veteránokat előzött meg, mint például Jack Straw, aki már korábban is betöltötte ezt a tisztséget, és akit szintén az esélyesek közé soroltak.

A kormányfő, aki a pénzügyminiszteri tárcát cserélte fel a miniszterelnöki tisztségre, saját egykori posztjára régi szövetségesét, Alistair Darling ipari és kereskedelmi minisztert nevezte ki csütörtökön.

Az előző nap leköszönt Tony Blair volt kormányfő utolsó külügyminisztere Margaret Beckett volt, de az már Brown szerdai kinevezése után nem sokkal kiszivárgott a Downing Streetről, hogy Beckett megválik a tárcától.

Brown csütörtökön új egészségügyi minisztert is kinevezett Alan Johnson, az oktatási tárca eddigi vezetője személyében. Az egészségügyi minisztérium élén bizonyos volt a váltás. A korábbi miniszter, Patricia Hewitt ugyanis már Brown kinevezésének estéjén bejelentette távozását, "családi okokra" hivatkozva.

Hewitt nem sok sikert ért el az ingyenes, viszont súlyos finanszírozási gondokkal küszködő brit állami egészségügyi rendszer (NHS) szolgáltatási leépítésekkel, kórházi ágy- és létszámcsökkentésekkel járó reformjával, amely mind a lakosság, mint a szakma körében rendkívül népszerűtlen. Nagy-Britanniában az állami egészségügyet teljes egészében az adóbevételekből finanszírozzák. A pénzügyi válság feloldására már több szakmai szervezet is javasolta egyes ellátások fizetőssé tételét, illetve a rendszer biztosítási alapúvá alakítását.

Brown mindazonáltal már hétvégi előzetes programismertetőjében prioritásai között említette az állami egészségügy ingyenességének fenntartását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS