2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gordon Brown, a "mogorva skót" az új brit kormányfő

2007. június 28. 11:50, utolsó frissítés: 11:50

"Dour Scot", vagyis a mogorva skót - Nagy-Britannia új munkáspárti miniszterelnökét, Gordon Brownt szokás illetni ezzel az angol nyelvben nem feltétlenül rosszízű jelzővel, Brown megítélésének szélsőségességét azonban jelzi, hogy nevezték már nyilvánosan "sztálinistának" is.

Kétségtelen tény, hogy az 56 évvel ezelőtt, az akkor még jórészt koldusszegény nyugat-skóciai nagyvárosban, Glasgow-ban született Brown első pillantásra - és hallásra - jóval "darabosabb" politikus benyomását kelti, mint a széles protokollmosolyáról, színes és kifinomult nyelvezetéről közismert előd, Tony Blair.

Blair fiatalkorában rocksztárnak készült, Brown pedig a skót iskolai rögbipályák sarát - és az ellenfél játékosait - taposta, olyan rámenősséggel, hogy egy rögbisérülés következtében egyik szemére el is vesztette látását.

Londoni kommentátorok szerint Gordon Brown a politikai arénában sem lesz kevésbé félelmetes ellenfele a konzervatív ellenzéknek. A ritkán mosolygó új brit kormányfő jóval kevésbé beszédes is, mint hivatali elődje, de ha mond valamit, az általában "üt", méghozzá nagyot.

Blair már tavaly novemberben, egy sistergő alsóházi szócsata során figyelmeztette is a konzervatív vezért, David Cameront: vigyázzon, mert "bármerre táncol is a ringben" a következő választási harc idején, egyszer csak "beleszalad egy nagy, csattanós ökölbe... és úgy fogják majd kivinni a szorítóból". A Blair által használt kifejezés - "big clunking fist" - azóta szállóigévé vált a brit politikai folklórban Brownnal kapcsolatban.

Ugyanilyen gyakran felhozzák azonban azt a jóval kevésbé hízelgő minősítést, amellyel a brit köztisztviselői kar volt vezetője illette néhány hónapja a szerdán beiktatott új brit kormányfőt. Lord Turnbull, aki korábban pénzügyminisztériumi államtitkárként is dolgozott, egy márciusi interjúban olyan "sztálinistának" nevezte Brownt, aki szerinte "rendkívül cinikusan szemléli az emberiséget és saját kollégáit is".

A nyugalmazott magas rangú brit köztisztviselő szerint Gordon Brown azt vallja, hogy a munkatársakkal folytatott szakmai vita egyszerűen nem éri meg, és az emberek "majd azt kapják, amit én eldöntök".

Akár "sztálinista" az új brit kormányfő, akár nem, az bizonyos, hogy személyében egyes sarkalatos kérdésekben Blairnél euroszkeptikusabb vezető került a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalba. Tony Blair általános vélekedés szerint szívesen bevezette volna az euróövezetbe Nagy-Britanniát, és ez a törekvése jórészt Brown ellenállásán bukott meg. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS