2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Besúgó volt tizenkét lengyel katolikus püspök

2007. június 28. 10:25, utolsó frissítés: 10:25

Tizenkét lengyel katolikus püspök működött együtt a kommunista titkosszolgálatokkal az egykori titkosrendőrség archív aktái szerint - jelentette be szerdán a lengyel püspökök ügynökmúltját vizsgáló különleges bizottság. A jelentés szerint Lengyelország 132 püspöke közül 12 "titkos kollaboránsként", "operatív kapcsolattartóként" vagy "ügynökként" szerepel a dokumentumokban.

Slawoj Leszek Glodz érsek a bejelentésre reagálva elmondta, hogy a titkosszolgálatok archívuma hiányos és kaotikus. Ezért nem nyújthat megbízható információt arról, mennyire volt kiterjedt és milyen következményekkel járt a püspökök tudatos együttműködése a titkosrendőrséggel. A bizottság jelentését megküldik a Vatikánnak kiértékelés céljából.

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetben őrzött titkosszolgálati aktákat vizsgáló bizottságot fél évvel ezelőtt hozta létre a lengyelországi katolikus egyház. Előzményként Stanislaw Wielgus, Varsó új érseke január 7-én, hivatalba lépésének napján lemondott tisztségéről, és nyilvánosan beismerte, hogy a kommunista rendszer idején a lengyel titkosszolgálat informátora volt. A beismerés nagy megdöbbenést keltett Lengyelországban, ahol a katolikus egyházat hagyományosan a kommunista rendszerrel szembeni ellenállás bástyájának tekintették. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS