2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irak és a bevándorlás izgatja leginkább az amerikai szavazót

2007. június 28. 10:17, utolsó frissítés: 10:17

Rendkívül korai kampánykezdés után, tizenhét hónappal a 2008-as elnökválasztás előtt az amerikai közvélemény egyértelműen demokrata párti jelölt győzelmét látná szívesen - olvasható a Gallup szerdán közzétett összefoglaló választási értékelésében.

Példa nélküli, hogy már idén januárban elkezdődött a két nagy párt elnökjelöltségére pályázó politikusok kampányolása - szerepel a választási versenyfutás első hat hónapját összegző tanulmányban.

A 2008. novemberi elnökválasztáson a mai, korai előrejelzés alapján világosan kirajzolódik a Demokrata Párt előnye a szavazati joggal rendelkező népesség körében. Az amerikai nemzet hangulatát általánosságban borúlátás jellemzi, s ez többnyire nem szokott kedvezni a Fehér Házat éppen uraló pártnak - állapította meg a Gallup, amely szerint a demokrata párti jelöltek eddig sikeresen használták ki e hangulatot népszerűségük erősítésére.

Az elnökségre pályázó ellenzéki politikusok közül a korán az élre ugrott Hillary Clinton szenátor vezeti a mezőnyt. Előnye az elmúlt fél év során 9-19 százalék között mozgott, az őt követő Barack Obama fekete szenátor kétszer tudta megközelíteni. A harmadik helyért jelenleg John Edwards volt szenátor és Al Gore volt alelnök verseng, utóbbi nem zárta ki, de nem is jelentette be indulását. A felmérések szerint a demokrata szavazók viszonylag elégedettek jelöltjeikkel, vagyis Gore-nak nem lenne egyszerű dolga.

A Republikánus Párt pályázó politikusai közül kétségkívül Rudy Giuliani volt New York-i polgármester a legnépszerűbb, január óta senki nem tudta első helyét megszorítani. Őt követi John McCain szenátor, valamint Fred Thompson volt szenátor, akinek jelölése csak márciusban merült fel. A republikánus jelöltek közül rajtuk kívül Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó teljesített kiemelkedően az utóbbi hetekben több szövetségi államban.

A Gallup szerint Giuliani veszélyes lehet a demokratákra, mivel ő az a politikus, aki mindkét párt szavazói között jelentős támogatásra számíthat. Giulianival szemben ma Clinton, Obama és Edwards is 50 százalékot érne el országosan, ez az előny azonban nem számottevő.

A 2008-as választás előtti kampány jelenlegi legfőbb kérdése Irak, a választók jelentős hányada ma elsősorban ez alapján döntene. A Gallup szerint ezen kívül ma a bevándorlás izgatja leginkább az amerikaiakat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS