2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kirgizisztánban eltörölték a halálbüntetést

2007. június 28. 10:08, utolsó frissítés: 10:08

Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök szerdán kihirdette a halálbüntetés eltörléséről rendelkező törvényt, és ezzel a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságban megszűnt a legsúlyosabb büntetés kiszabásának a lehetősége.

Kirgizisztánban egyébként már 1998 decemberében felfüggesztették a halálos ítéletek végrehajtását. A biskeki parlament pedig az idén áprilisban törvényt hozott a büntetőjogi reformról, amelynek értelmében legfeljebb már csak életfogytig tart szabadságvesztést lehet kiróni a legsúlyosabb bűnök elkövetőire.

Az országban 1998-tól kezdve ugyan minden évben meghosszabbították a kivégzések moratóriumát, ettől függetlenül hoztak újabb halálos ítéleteket a bíróságok. Jelenleg 174 halálra ítélt személyt tartanak fogva.

Szergej Zubov, az igazságügy tárca helyettes vezetője elmondta, hogy ezeket az elítélteket sem fogják életük végéig rabságban tartani, legfeljebb 25-30 évi szabadságvesztésre számíthatnak.

Egy kirgizisztáni emberjogvédő szervezet tagja elmondta: a kivégzési moratórium kilenc évvel ezelőtti bevezetése óta hetven halálra ítélt követett el öngyilkosságot. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS