2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tony Blairt nevezték ki a közel-keleti kvartett különleges megbízottjának

2007. június 28. 10:02, utolsó frissítés: 10:02

Az ENSZ-t, az Európai Uniót, az Egyesült Államokat és Oroszországot tömörítő közel-keleti "kvartett" kinevezte Tony Blair volt brit kormányfőt különleges megbízottjának - közölte szerdán Michele Montas ENSZ-szóvivő.

Blair, aki szerdán nyújtotta be lemondását, "hosszú ideje tanúbizonyságot tesz a palesztin kérdés iránti elkötelezettségéről" - tette hozzá a szóvivő, aki szerint a volt miniszterelnök "megbízottként a palesztinoknak nyújtandó nemzetközi segítséget mozgósítja majd, szorosan együttműködve az adományozó országokkal és a létező egyeztető szervekkel".

A volt brit kormányfőt feladata teljesítésében jeruzsálemi székhelyű szakértői csoport segíti majd, s a partnerországok és -intézmények is támogatni fogják - tette hozzá a szóvivő. Tony Blair szerdán brit parlamenti képviselők előtt kijelentette, hogy a kvartett által kidolgozott útitervben szereplő, Izraelre és a palesztin területekre vonatkozó "kétállamos megoldás" abszolút elsőbbséget élvez.

A Fehér Ház bejelentette, hogy George Bush amerikai elnök szerdán üdvözölte Tony Blair kinevezéséta kvartett különleges megbízottjává. "Abbász elnök, akivel konzultáltak ebben az ügyben, mindenkit biztosít afelől, hogy együtt fog működni Blair úrral a béke megteremtésében a két állam elve alapján" - fogalmazott a palesztin elnök szóvivője. Izraelben szintén üdvözlik Tony Blair új megbízatását. "Tony Blair Izrael barátja, a palesztinok barátja, s mindenekelőtt a béke barátja. Örülünk, hogy együtt dolgozhatunk vele" - mondta Mark Regev külügyi szóvivő. (MTI/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS