2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea

2007. június 28. 09:53, utolsó frissítés: 09:53

A dél-koreai média jelentette, hogy Észak-Korea szerdán ismét rakétakísérletet hajtott végre, ezúttal rövid hatótávolságú rakétával. Ezt megerősítette az amerikai külügyminisztérium két tisztségviselője is, de ők három rakétakísérletről tudnak. A japán kormányfőhöz hasonlóan Gordon Johndroe fehér házi szóvivő is "provokatívnak" minősítette az újabb észak-koreai rakétakísérletet, amely aláássa az északkelet-ázsiai térség stabilitását.

Abe Sindzo japán miniszterelnök szerint Észak-Korea újabb, rövid hatótávolságú rakétával végrehajtott kísérlete sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatát, ezért Tokió kemény választ szorgalmaz a történtekre. A határozatot tavaly októberben, az Észak-Korea által végrehajtott föld alatti atomrobbantásra reagálva fogadta el az ENSZ-testület. A határozat egyebek mellett kimondta azt is, hogy Phenjannak tartania kell magát a rakétakísérletekre vonatkozó moratóriumhoz, de Észak-Korea csupán az elmúlt hetekben több rakétakísérletet hajtott végre rövid és közepes hatótávolságú rakétával.

A mostani indítás pont akkor történt, amikor megkezdték tárgyalásaikat Észak-Koreában a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei, akik a jongbjoni atomreaktor bezárásának lépéseit és nemzetközi ellenőrzésének módját dolgozzák ki a phenjani vezetőkkel együtt. A NAÜ-ellenőrei öt év óta most először látogathattak a kelet-ázsiai kommunista országba.

"Nem hiszem, hogy ez (a rakétakísérlet) közvetlenül érinti a biztonságunkat, mindenesetre az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatának megsértéséről van szó" - közölte csütörtökön Sindzo. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS