2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kazah HIV-fertőzés: börtönbüntetést kapnak a gondatlan dolgozók

2007. június 27. 16:13, utolsó frissítés: 19:02

Tizenhét egészségügyi dolgozót sújtott börtönbüntetéssel szerdán egy kazasztáni bíróság, mert bizonyítottnak ítélte, hogy nemtörődömségük miatt több mint száz gyerek fertőződött meg HIV-vírussal.

A csimkenti bíróságon januárban 21 egészségügyi dolgozót ültettek a vádlottak padjára, 17-et közülük néhány hónaptól nyolc évig terjedő börtönbüntetésre ítélt a törvényszék. Az ítélet szerint a vádlottak gondatlansága miatt fertőződtek meg a gyerekek.

A gyerekek szülei felháborodással fogadták, hogy négy vádlott csak felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az ítélethozatal után halált kiáltottak az egyik, feltételes szabadságvesztésre ítélt egészségügyi vezetőre, megpróbálták áttörni az elítélteket védő rendőrkordont, majd kövekkel és palackokkal dobálták meg a rabszállítót is.

A 2006 tavaszán 118, többnyire öt év alatti gyermek és 14 édesanya fertőződött meg HIV-vírussal nem steril eszközökkel végzett vérátömlesztés vagy oltás során az ázsiai ország déli részén. A fertőzés óta több tíz gyerek halt meg kórházban. A vizsgálat során kiderült, hogy a vírus forrása egyetlen véradó volt. (MTI/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS