2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Blair beadta lemondását a királynőnek

2007. június 27. 16:00, utolsó frissítés: 16:00

Befejezte szerdán miniszterelnöki tevékenységét Tony Blair. A tíz évi és két hónapi folyamatos hatalomgyakorlás után leköszönő brit kormányfő szerdán utoljára vett részt a londoni alsóházban a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti félóráján. Ezen kijelentette: őszintén sajnálja, hogy a brit haderőnek milyen jelentős veszélyekkel kell szembenéznie Irakban és Afganisztánban.

Megemlékezve az elmúlt héten Irakban elesett három brit katonáról, hozzátette: tudja, hogy sokan hiábavalónak tekintik ezt a kockázatot, ő azonban nem, és soha nem is fogja.

Blair kijelentette: meggyőződése, hogy a brit katonák hazájuk és a világ biztonságáért harcolnak, "olyanok ellen, akik életformánk megsemmisítésére törekszenek". A szerdán távozó brit miniszterelnök így utolsó hivatalos megnyilatkozásában is kiállt az iraki katonai beavatkozásról négy éve hozott döntés mellett.

A félórás parlamenti vita végén először Ian Paisley tiszteletes, a radikális északír unionista mozgalom vezére, a csaknem tízévi egyezkedés és alkudozás árán nemrég helyreállított, protestáns-katolikus hatalommegosztásra alapuló tartományi kormány vezetője szólt elismeréssel Blair békeerőfeszítéseiről.

Előzőleg David Cameron, a konzervatív ellenzék vezére is meleg szavakkal méltatta Blairnek az észak-írországi megbékélésben elért sikerét, és általában is azt, hogy több mint tíz évig állt a brit kormány élén. Cameron sikereket kívánt Blairnek további tevékenységéhez, "bármi legyen is az".

Az ülés után kormánypárt és ellenzék felállva, tapsolva búcsúzott el a távozó brit miniszterelnöktől, aki szerda délután II. Erzsébet királynőnek benyújtotta a lemondását.

Tony Blair évi 64 ezer font miniszterelnöki nyugdíjra jogosult, emellett 84 ezer font irodai költségtérítésre. Nem hivatalos szakértői előrejelzések szerint ha megírja visszaemlékezéseit, abból legalább ötmillió fontot kasszírozhat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS