2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Ahmadinezsádot meg kell ölni!"

2007. június 27. 11:35, utolsó frissítés: 11:35

Fiatalok egy csoportja felgyújtott egy benzinkutat kedden este az iráni fővárosban, tiltakozásul amiatt, hogy a kormány bejelentette: szerdától az autósok havonta legfeljebb száz liter üzemanyagot tankolhatnak járművenként. A tiltakozók autógumikat és deszkákat égettek az utcán, köveket hajigáltak, és többek között Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt szidalmazták. "Fegyverek, rakéták, tankok, Ahmadinezsádot meg kell ölni" - skandálták.

Hírek szerint az eset Teherán egyik jobbára szegények lakta északnyugati negyedében történt, de hasonló megmozdulást jelentettek a déli városrészből is.

Az iráni olajügyi minisztérium kedden este bejelentette, hogy - mint fogalmaztak, energiatakarékossági okokból - szerdától az autósok és motorosok csak meghatározott mennyiségű üzemanyagot tankolhatnak: az átlag autós havonta járművenként legfeljebb száz litert - aki vegyes üzemű (benzinnel és gázzal hajtott) négykerekűt vezet, még kevesebbet -, a hivatásos taxisofőrök 800 litert. A kormányzati autók esetében 300 liter a plafon.

A bejelentés hírére hosszú sorok alakultak ki a benzinkutaknál, mert aki csak tehette, még az intézkedés éjféli életbe lépése előtt igyekezett teletankolni autóját.

A benzinadagok bevezetésével Irán feltehetőleg elébe kíván menni az ellene érvényben lévő ENSZ-szankciók várható megszigorításának. (Az ázsiai országra vitatott atomprogramja miatt vetett ki büntetőintézkedéseket az ENSZ Biztonsági Tanácsa.)

Irán hiába a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) második legnagyobb olajtermelője, a lakosság üzemanyagigényét kénytelen importból fedezni, mert nem rendelkezik elégséges belföldi finomítókapacitással. Az üzemanyagimport pedig jókora terhet ró az államháztartásra, miután az állam jelentős ártámogatással kedvez az autósoknak: egy közelmúltbeli 25 százalékos benzináremelés ellenére is átszámítva nyolc eurócentet kérnek a töltőállomásoknál egy liter benzinért az iszlám köztársaságban. (MTI/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS