2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Görögország: 46 fok, Olaszország: 45 fok, áramszünetek Délkelet-Európában

2007. június 27. 11:16, utolsó frissítés: 11:16

Meghaladta már a negyvenet a hőhullám halálos áldozatainak száma keddre Délkelet-Európában: a térségben rekordszinteket döntögetett az energiafogyasztás, komoly fennakadásokat okozva az áramszolgáltatásban.

Olaszország déli része, különösen Szicília, fojtogató hőségtől szenved. A dél-olasz szigeten három embert halt meg a hőség miatt: Siracusában két nyolcvan év feletti férfi, Palermóban pedig egy 59 éves nő volt az áldozat. A hőmérséklet Szicíliában hétfőn és kedden is jócskán meghaladta az évszak átlagát, szinte mindenütt 40 fok fölé kúszott a térségben a hőmérő higanyszála. Cataniában elérte a hőmérséklet a 44,2 fokot, Palermóban a 42-t, Siracusában a 45-öt. Még hétfőn több ezer kisebb-nagyobb tűz lobbant fel Szicília területén öngyulladás következtében - s az éjszakai órákban is, vastag füstfelhő takarta be Palermo több kerületét.

Szerbiában eddig hét ember vesztette életét a pokoli hőségben, két ember halt meg Horvátországban, három Albániában. Törökország nyugati részén a perzselő, 44 fokos melegben egy 60 éves férfi rogyott össze élettelenül a tengerparton. A helyi hatóságok korlátozták a munkaidőt az állami dolgozóknál, az időseket és a gyerekeket pedig arra szólították, hogy maradjanak otthonaikban.

Görögországban két nap leforgása alatt öt haláleset történt a meleg miatt. Az ország egyes részein a hőmérő higanyszála 46 fokra kúszott fel, a hatóságok pedig azzal számolnak, hogy az elkövetkező három napban sem hagy alább a kánikula: a mostani hónap lesz az eddigi legmelegebb június Görögország történetében.

A légkondicionálók intenzív működtetése túlterhelte a villamos hálózatot a térség országaiban, a román és a görög fővárosban a villanyhálózat fel is mondta a szolgálatot - részben a túlmelegedett villanyvezetékek miatt -, több városnegyed maradt áram nélkül a rekordszinteket döntögető energiafogyasztás miatt. (MTI/AFP/AP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS