2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felfüggesztettet kapott első fokon a Molotov-koktélokat gyártó budapesti fiatal

2007. június 26. 16:22, utolsó frissítés: 16:22

Közveszélyokozás előkészülete miatt nyolc hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a 19 éves fiatalembert, aki Molotov-koktélok készítéséhez szükséges anyagokat szerzett be és az ebből készített eszközöket rendőrök ellen használta volna március 15-én.

A fiatalembert még a nemzeti ünnepet megelőzően, március 13-án fogta el a rendőrség a Nemzetbiztonsági Hivatallal együttműködve. Tartózkodási helyén benzint, üvegeket és más, a Molotov-koktél, vagyis robbanó benzines palack készítéséhez szükséges eszközöket foglaltak le.

A vádlott az eljárás során nem ismerte el bűnösségét, ugyanakkor azt elmondta, hogy Molotov-koktélokat akart gyártani, és azokat akkor használta volna március 15-én, ha álláspontja szerint a rendőrök jogellenes módon lépnek fel a tüntetőkkel szemben.

A bíró indoklásában kifejtette: álláspontja szerint a vádlott cselekménye előkészület, mivel a jogszabály szerint annak számít az eszközök beszerzése, illetve átalakítása. Így a vádlott azzal, hogy palackokat gyűjtött, és parafadugókat faragott megfelelő méretűre, már elkövette az előkészületet.

A büntetés kiszabásával kapcsolatban azt mondta: súlyosbító körülményként vette számba, hogy a vádlott meggondolatlan cselekedetet hajtott végre, és hogy kiszámíthatatlan folyamatok indulhattak volna be, ha használja a Molotov-koktélokat. Enyhítő körülményként értékelte a bíróság, hogy a vádlott büntetlen előéletű, ténybeli feltáró vallomást tett, és hogy a bűncselekmény kísérleti szakban maradt. Kitért arra is, hogy az eddig kifogástalan életvitelű fiatalember esetében nem látta indokoltnak a bíróság a letöltendő szabadságvesztést az egyébként három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegető bűncselekmény miatt.

A bíró indoklásában azt is bejelentette: minthogy a vádlott felfüggesztett börtönbüntetést kapott, eddig érvényben lévő lakhelyelhagyási tilalma is megszűnhet.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, a védelem téves jogi minősítés miatt nyújtott be fellebbezést, így a per várhatóan a Fővárosi Bíróságon folytatódik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS