2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

17 éves német fiú ül börtönben Törökországban, a vád: kiskorú megrontása

2007. június 26. 16:13, utolsó frissítés: 16:13

A leghatározottabban követelte kedden a német kormány a törökországi Antalya egyik börtönében immár tíz hete fogva tartott 17 éves alsó-szászországi diák, Marco Weiss szabadon bocsátását.

Az ügyet értesülések szerint Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter is fel kívánja vetni török kollégájával folytatandó tárgyalásain, amelynek fő napirendi pontja Ankara tervezett uniós csatlakozása. Az amúgy is vitatott, meglehetősen távoli csatlakozást most a Weiss-ügy kapcsán az eddiginél is több magas rangú német politikus kérdőjelezi meg.

"Amennyiben a török hatóságok a fiatalembert nem engedik haladéktalanul szabadon, az annak bizonyítéka, hogy Törökország Európától még mérföldekre van" - hangoztatta kedden Volker Kauder, a konzervatív uniópártok frakciójának vezetője.

A török hatóságok azzal vádolják a német diákot, hogy több mint két hónappal ezelőtt - antalyai tartózkodása során - szexuális kapcsolatot létesített egy 13 éves brit lánnyal, ami a helyi törvények szerint kiskorú megrontásának minősül, s nyolc év börtönnel sújtható. A fiút a brit lány anyja jelentette föl. A vádlott és ügyvédje ezzel szemben azt állítja, hogy a lány 15 évesnek adta ki magát, szexuális kapcsolatról pedig szó sem volt.

Az ügy ténylegesen számos kérdőjelet tartalmaz, mindenesetre ezekben a napokban erőteljesen megterhelte Németország és Törökország viszonyát. A berlini külügyminisztérium kedden felszólította Ankarát a diák azonnali szabadon bocsátására. A német hatóságok nemcsak azt róják fel Törökországnak, hogy a 17 éves fiút jogtalanul tartják börtönben, de erőteljesen sérelmezik a fogva tartás körülményeit is. Marco Weisst további harminc fogollyal együtt tartják egy cellában, csak egy zuhany, illetve egy toalett áll rendelkezésükre, ivóvizük szennyezett.

Az ankarai hatóságok az ügy kivizsgálását ígérték. A török sajtó a leghatározottabban elutasította a német külügyminisztérium követelését. A nagy példányszámú Hürriyet arról írt, hogy a német magatartás durván sérti a török igazságszolgáltatást, a német média felháborodott reagálásával kapcsolatban pedig ellenséges sajtókampányról beszélt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS