2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

NAÜ-ellenőrök Észak-Koreában, öt éve először

2007. június 26. 12:28, utolsó frissítés: 12:28

Megérkeztek Észak-Koreába kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei, hogy megtárgyalják a phenjani vezetőkkel a jongbjoni atomreaktor lezárásának lépéseit és a lezárás nemzetközi ellenőrzésének módját - jelentette az Új Kína hivatalos kínai hírügynökség helyszíni tudósítója.

Észak-Korea öt évvel ezelőtt kiutasította a NAÜ ellenőreit, azóta most látogathatnak először a nemzetközi ENSZ-szervezet képviselői a kelet-ázsiai kommunista országba. A delegáció a tervek szerint öt napot tölt Észak-Koreában. Olli Heinonen, a küldöttség vezetője, a NAÜ főigazgató-helyettese útban Phenjan felé, Pekingben optimistán nyilatkozott a tervezett tárgyalásokkal kapcsolatban.

Dél-Korea kedden bejelentette, hogy felújítja az Észak-Koreának nyújtott élelmiszersegélyeket. A szöuli bejelentés, amely szerint június 30-án megindulhat az első szállítmány a nyomorgó sztálinista országba, egy nappal azután hangzott el, hogy Észak-Korea közölte: megkezdi a nukleáris leszereléséről kötött februári egyezségben vállaltak végrehajtását. (MTI/AFP/Reuters/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS