2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Örményország kész előfeltételek nélkül normalizálni kapcsolatait Törökországgal

2007. június 26. 10:59, utolsó frissítés: 10:59

Örményország kész előfeltételek nélkül normalizálni kapcsolatait Törökországgal - jelentette ki hétfőn Isztambulban Vardan Oszkanján örmény külügyminiszter.

A politikus, aki egy regionális gazdasági konferencián vett részt Isztambulban, török kollégájával, Abdullah Güllel folytatott megbeszélése után hangsúlyozta, hogy országa jószomszédi kapcsolatokra törekszik Törökországgal, és szeretné, ha megnyílna a köztük lévő határ.

A két ország viszonyára árnyékot vett az az örmény követelés, hogy Törökország népirtásként ismerje el az 1915-1917 között az Ottomán-birodalomban elkövetett mészárlásokat. Örmény adatok szerint több mint 1,5 millió örmény esett áldozatul a mészárlásnak és az erőszakos kitelepítésének. A török fél tagadja a népirtást.

Oszkarján most azt hangoztatta, egyfajta minimumként meg kellene nyitni a két ország határát, hiszen ez az egyetlen európai határ, amelyet zárva tartanak. A jereváni diplomácia vezetője hozzátette, hogy bár a népirtás elismertetése továbbra is céljuk, az soha nem volt előfeltétele a kapcsolatok rendezésének.

Abdullah Güllel folytatott megbeszélését összegezve azt mondta, hogy nem tapasztalt változást a török álláspontban. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a július 22-i választások nyomán hatalomra kerülő új ankarai kormány kész lesz a határkérdés áttekintésére. (MTI/AP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS