2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tadic bocsánatot kért a horvátoktól a szerb háborús bűncselekményekért

2007. június 25. 16:47, utolsó frissítés: 16:47

Vegyes visszhangot váltott ki Belgrádban Boris Tadic államfő bocsánatkérése azokért a háborús bűncselekményekért, amelyeket a szerbek követtek el az 1991-95-ös horvátországi polgárháborúban.

Natasa Kandic, a Humanitárius Jogi Alap nevű belgrádi jogvédő szervezet nagy nemzetközi tekintélyt élvező vezetője szerint az teszi igazán komollyá Boris Tadicnak a zágrábi televízióban elhangzott bocsánatkérését, hogy az államfő kijelentette: vállalja a felelősséget a horvátokkal szembeni igazságtalanságokért. E kijelentés után számítani lehet arra, hogy Szerbia minden kötelezettségét teljesíti a délszláv háborúk bűnöseit üldöző hágai Nemzetközi Törvényszékkel szemben, s az összes körözött személyt átadja - mondta Kandic.

A belgrádi kormányban részt vevő G17 Plusz párt képviselője elismerésre méltó államférfiúi tettnek minősítette Boris Tadic bocsánatkérését. Snezana Stojanovic szerint amit a szerb államfő a horvát televízióban mondott, az jelentősen segítheti a Horvátország és Szerbia közti kapcsolatok javulását.

Az ellenzéki Liberális Demokrata Párt vezetője üdvözölte, de önmagában kevésnek nevezte Tadic kijelentését. A szerb-horvát kapcsolatokat tönkretette a Szerbiában ma is fennálló hamis értékrendből fakadó politika, amely Boris Tadic és Vojislav Kostunica miniszterelnök szövetségének köszönhetően tovább folytatódik - mutatott rá Cedomir Jovanovic.

Aleksandar Vucic, a Szerb Radikális Párt főtitkára szerint "szégyen és gyalázat", hogy a szerb államfő bocsánatot kért a szerbeket gyilkoló, őket lakóhelyükről elűző horvátoktól. Tadic hatalmas kárt okozott Szerbiának, az ország nemzeti érdekeinek - mondta a politikus. A Szerb Szocialista Párt képviselője pedig egyenesen csalódottságának adott hangot azért, mert Tadic olyasmit ismert be, ami "valójában meg sem történt". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS