2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Hamász Iránnal összehangolt, közös akciója volt a gázai megszállás a palesztin hírszerzés szerint

2007. június 25. 16:33, utolsó frissítés: 16:33

Iránnak "nagy szerepe" volt abban, hogy az iszlamista Hamász mozgalom átvette az egyeduralmat a Gázai övezetben - hangoztatta vasárnap Rámalláhban adott sajtónyilatkozatában Taufík at-Tiravi, a palesztin hírszerzés főnöke. A Hamász és Teherán tagadja ezt.

"A rendelkezésünkre álló információk szerint Iránnak nagy szerepe volt abban, ami Gázában történt. Egész tervüket Iránnal összehangolva hajtották végre, minden egyes lépésről tájékoztatták (Iránt)" - mondta Tiravi.

Mahmúd Abbász palesztin elnök nemrég a Palesztinai Felszabadítási Szervezet tagjaihoz szólva azzal vádolt pontosabban meg nem nevezett "regionális elemeket", hogy részük volt a Gázai övezet június 15-i elestében.

Az Abbász hívének számító Tiravi szerint "a Hamász politikai és katonai vezetői" összeültek Szíriában, hogy "megbeszéljék e terv végrehajtását". Mint mondta, "Hamász-tagok tucatjai kaptak kiképzést Iránban, s a Hamász (a Gázai övezet és Egyiptom közötti) alagutakon át fegyvereket csempészett be nem Izrael, hanem a Palesztin Hatóság elleni harcra".

Tiravi arra is figyelmeztetett, hogy a Hamász fegyvereket halmoz fel Ciszjordániában, és talán ott is megpróbál majd célba venni palesztin kormánylétesítményeket. A Jordán nyugati partja az Abbász vezette mérsékeltebb Fatah mozgalom erődítménye. (MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS