2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Akasztásra ítélték Vegyi Alit a kurd népirtásért

2007. június 25. 16:26, utolsó frissítés: 16:26

Kötél általi halálra ítélte az iraki felsőbíróság vasárnap Szaddám Huszein megdöntött diktátor Vegyi Ali néven elhíresült unokatestvérét, valamint védelmi miniszterét és egy katonai parancsnokot a kurd lakosság elleni vérengző hadjáratban betöltött szerepükért.

A szaddámi vezetés 1988-ban hadjáratot indított az ország északi részében élő, fellázadt kurd lakosság ellen. A lázadás letörése volt a művelet hivatalos indoka, de azzal is vádolták őket, hogy segítették Iránt a két ország közötti, 1980-88-as háborúban. A bagdadi vezetés több tízezer, az ügyészek szerint 180 ezer kurd halálát okozta az Anfal-hadműveletben.

Ali Haszan al-Madzsid azért kapta a Vegyi Ali gúnynevét, mert vegyi fegyvereket (mustárgázt és ideggázt) vetetett be a kurd polgári lakosok ellen. Mohammed al-Urejbi al-Kalifa bíró az ítélet indoklásában hangsúlyozta, hogy Madzsid bűnös a népirtás, az emberiség elleni és a háborús bűnök vádpontokban. A vádlott elismerte, hogy kivégeztetett és kilakoltatott kurdokat, de tagadta, hogy vegyi fegyvert bevetését rendelte volna el.

Kötél általi halálra ítélték Szultán Hásim Ahmed at-Tai volt védelmi minisztert is, mert a vád szerint ő rendelt el több kiterjedt támadást polgári személyek ellen, szintén vegyi fegyvereket vetetett be ellenük, és utasítást adott kurd lakosok deportálására. Ahmed mindvégig ártatlannak vallotta magát.

Huszein Rasid Mohammed at-Tikrítit, az iraki fegyveres erők volt hadműveleti igazgatóhelyettesét azért sújtották halálbüntetéssel, mert ő készítette a kurdok elleni hadjárat katonai terveit.

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek két további, egykori tisztségviselőt: Szábir ad-Dúrit, a katonai hírszerzés vezetőjét, valamint annak egyik regionális parancsnokát, Farhán Mutlak Száleh al-Dzsabburit.

A perben elégséges bizonyíték hiányában felmentették a hatodik vádlottat, Táhir Taufík al-Anit, az észak-iraki Moszul város volt kormányzóját. Vádlottja volt ennek a pernek maga Szaddám Huszein is, de őt tavaly december 30-án kivégezték azon ítélet alapján, amelyet az ellene indított első perben hoztak. Az első perben 148 síita lakos kivégzésében való bűnrészességgel vádolták.

Az ítéletek még nem jogerősek, azokat egy fellebbviteli testületnek is jóvá kell hagynia.

A Human Rights Watch amerikai emberi jogi szervezet egy pénteken közzétett jelentésében elítélte azokat a súlyos ténybeli és eljárási hibákat, amelyeket szerinte az iraki felsőbíróság elkövetett a Szaddám Huszeint halálra ítélő perben. (MTI/AP/AFP6Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS