2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elraboltak és megvertek ismeretlenek egy oknyomozó újságírót Budapesten

2007. június 25. 15:47, utolsó frissítés: 15:47

Péntek éjjel összekötözve, életveszélyes állapotban találták a pesti Duna-parton Kármán Irén oknyomozó újságírót, dokumentumfilmest, aki az olajszőkítéssel kapcsolatos bűncselekmények feltárásán is dolgozott. Az újságírónőt ismeretlen személyek súlyosan bántalmazták.

>> Csak néhány villanásra emlékszik a megvert újságírónő >>

A magyar rendőrség erélyes és nyilvános fellépésén is túlmenő intézkedéseket sürgetett a tettesekkel és a felbujtókkal szemben egyaránt Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője. Mint Haraszti írta, a sajtó akadályozása céljából elkövetett bűncselekményeket nem szokványos indítékúként, hanem a nyilvánosság alapintézménye elleni akcióként is kellene kezelni.

>> Kármán Irén blogja: Az olajszőkítés a rendszerváltás krimije volt. Az addig csak filmekben látott, bőröndnyi pénzhalmokkal és a titokzatos, máig felderítetlen gyilkosságokkal. És el ne feledkezzünk a 85 évre titkosított politikai szálakról! Az egykori olajos helyszíneken és a még élő szereplők közt Papa, alias Sándor István, a meghurcolt, de minden vád alól felmentett egykori operatív tiszt kalauzolta egy kis magánnyomozásra Kármán Irén dokumentumfilmest. >>

A nemzetközi tapasztalatok alapján Haraszti felhívta a hatóságok figyelmét arra, hogy az újságírók elleni támadások elszaporodnak, ha a bűnüldözés és a törvényhozás nem megfelelően foglalkozik az ilyen esetekkel. Nem elegendő a sajtó terrorizálását szokványos személy elleni bűncselekményként kezelni, hanem a nyilvánosság szabadsága elleni akciónak kellene tekinteni. Nem kizárható, hogy Kármán Irén sorsa másként alakult volna - hangsúlyozta -, ha anyagainak korábbi elrablását nem egyszerű autófeltörésként kezelik.

A politikusok részéről nem elegendő - írta Haraszti -, ha egyszerűen elítélik az ilyen bűncselekményeket, hanem törvényalkotással súlyosbító körülménnyé kell tenniük a nyilvánosság elleni fellépés indítékát, ugyanúgy, ahogyan például az erőszakcselekményeknél a rasszista indítékot kezelik.

Az újságírónő bántalmazását az összes politikai párt elítélte. Szíjjártó Péter, a Fidesz szóvivője vasárnap azonnali, független vizsgálatot követelt, amely a hatalom esetleges szerepére is kiterjed. Dávid Ibolya, az MDF elnöke sürgette, hogy a kormány haladéktalanul szüntesse meg az olajügyek aktáinak nyolcvanöt évre szóló titkosítását.

Kármán Irén kórházi ágyán diktált blogbejegyzésében azonban leszögezi, nem kér a pártok álszent szolidaritásából. Az újságírónő szerint amikor az olajügyekkel kapcsolatos visszaélések felderítése került napirendre, éppen a Fidesz által vezetett kormányzat volt az, amely megakadályozta a bizottság tisztánlátását azzal, hogy a Polt Péter által vezetett ügyészség késleltette a magyarországi olajtérképek átadását az olajbizottságnak. “Eleve álszentnek tartom, hogy amikor napirendre kerül ez a korrupció, akkor a velejélig korrupt pártok jelentkeznek be elsőnek az ország megmentésére. Van itt elég muníció az MDF-en és Fideszen kívül, például a civil társadalom megerősödésében, mert az emberek értik, hogy miről van szó"- írja Kármán Irén.

Az újságírónő felszólítja a pártokat, hogy számoljanak el a pártpénzekkel, ugyanis szerinte minden párt többet költött a kampányra, mint ami járt neki. Ez a pénz feltehetően alvilághoz köthető forrásokból érkezett a pártokhoz, írja. Kármán Irén szerint a gazdasági maffia tolja a pártok szekerét. (mti, index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS