2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mégsem zárják be a közeljövőben Guantánamót

2007. június 25. 12:10, utolsó frissítés: 12:10

Az amerikai kormány a hét végén cáfolta, hogy a Kuba szigetén levő guantánamói börtöntábor bezárása küszöbön állna.

Dana Perino fehér házi szóvivő közölte: kongresszusi képviselők és jogvédő csoportok követelése ellenére nincsen terv a létesítmény azonnali bezárására. A Voice of America rádió vasárnapi tájékoztatása szerint hozzátette a szóvivő ugyanakkor, hogy Washington a terrorizmussal gyanúsított személyeket őrző börtöntábor felszámolására törekszik, de "ehhez több kérdést meg kell még oldani".

Dana Perino szóvivő megerősítette azt a sajtóértesülést, hogy George Bush elnök péntekre valóban találkozót tervezett nemzetbiztonsági és jogi tanácsadóival a kérdés megvitatására. Közölte, ugyanakkor, hogy a találkozó elmaradt, mivel "egyelőre nem volt szükség ilyen egyeztetésre".

Perino leszögezte: hamis az az értesülés, hogy az adminisztráció "közel áll" a bezárásról szóló döntéshez. Mint mondta, a pénteki megbeszélés nem döntéshozó jellegű lett volna.

A C-SPAN pénteki közlése szerint Guantánamó bezárása korábban elsősorban Dick Cheney alelnök, valamint Alberto Gonzales igazságügyi és Donald Rumsfeld volt védelmi miniszter ellenállásába ütközött. Az utóbbi időben viszont a külügyminisztérium, a belbiztonsági tárca, továbbá az új vezetésű Pentagon és a nemzeti hírszerzési igazgató is a bezárást támogatja, legalábbis hallgatólagosan.

A 2002-ben létrehozott guantánamói börtöntáborban jelenleg mintegy 380 terroristagyanús személyt őriznek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS