2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még érvényes a Salman Rushdiet sújtó fatva

2007. június 22. 16:29, utolsó frissítés: 16:57

Egy iráni vallási vezető felhívta a figyelmet arra, hogy még mindig érvényben van a Salman Rushdie-ra kimondott fatva, az indiai-brit író meggyilkolására felszólító vallási állásfoglalás. Rushdie "tiszteletlenül bánt több mint másfél milliárd muzulmán hívő szent értékeivel" – mondta Ahmed Hatami ajatolláh, Irán egyik vallási vezetője a rádióban a pénteki ima alkalmával, hangsúlyozva, hogy "az imám (Khomeini ajatolláh) forradalmi fatvája érvényben van, és nem lehet megváltoztatni".

A Sátáni versek első, 1988-as kiadása nyomán mondta ki 1989-es fatváját Khomeini, az iráni iszlám forradalmat irányító ajatolláh. Az ügy azért került újra a figyelem középpontjába, mert az angol királynő a múlt hét végén lovaggá ütötte Rushdie-t. Az író muzulmán szülők gyermekeként született Indiában: muzulmán öröksége csak "súlyosbítja bűnét" sok muszlim szemében, mert így nemcsak az iszlám megsértőjét látják benne, hanem a hitehagyottat is, aki gúnyt űz a Koránból.

Az ajatolláh rendeletének lényege az, hogy szabad kezet ad bármely muszlim hívőnek Rushdie megölésére. Ennek nyomán Rushdie különleges biztonsági intézkedések közepette, gyakorlatilag bujkálva volt kénytelen élni Nagy-Britanniában.

Hatami ajatolláh mért egy oldalvágást a kitüntetést adományozó britekre is: "Nagy-Britannia kormányának tudnia kell, hogy birodalmának kora letűnt, a britek ma már csak az Egyesült Államok lakájai" – mondta.

Nem szűnnek a hét eleje óta tartó tiltakozó akciók Pakisztánban. Pénteken is lezajlott egy több száz fős tüntetés a fővárosban. Az iszlamista tüntetők "vesszen Rushdie, vesszen Nagy-Britannia" kiáltásokkal vonultak fel Iszlámábád utcáin. "Annak a bűnözőnek a kitüntetése sértés az egész muzulmán világnak" – mondta külföldi tudósítóknak a részvevők egyike, Maulana Fazal ur-Rehman, az iszlamista parlamenti ellenzék vezetője.

További tüntetések voltak Lahorban, Multanban és Kvettában. A pakisztáni parlament alsóháza felszólította pénteken a brit kormányt, hogy haladéktalanul vonja vissza a Sátáni versek szerzőjének adott kitüntetést, és kérjen bocsánatot a muzulmán világtól. (reuters/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS