2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Djindjic-gyilkosság: az értelmi szerzőket keresik Belgrádban

2007. június 22. 16:19, utolsó frissítés: 16:19

Minden, a Zoran Djindjic néhai szerb miniszterelnök meggyilkolásával kapcsolatban elhangzott vád alapos kivizsgálását, a merénylet hátterének lehetőség szerinti felderítését ígérte az ügyben eljáró belgrádi ügyész.

A különleges ügyek kezelésével megbízott Slobodan Radovanovic a B92 belgrádi rádiónak nyilatkozva szakmai és emberi kötelességének nevezte az ügy hátterének felderítését, s utalt több, részben Djindjic gyilkosainak perében, részben az utóbbi napokban elhangzott olyan nyilatkozatra, amely szerint csupán a lebonyolítókat, köztük a gyilkos lövés leadóját vonták felelősségre, ám a bűntett értelmi szerzőit máig nem nevezték meg hivatalosan.

A milosevici múlttal való szakítás és az európai integráció élharcosának tartott Zoran Djindjicet 2003 márciusában ölték meg. Gyilkosait – három év és öt hónapig tartó tárgyalás végén – ez év májusában ítélték el.

Állítólagos indítékukat – meg akarták akadályozni, hogy Djindjic kiadja a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a körözött szerb háborús bűnösöket – senki nem vette komolyan. A per folyamán, de előtte, s utána is többször elhangzott, hogy a merénylet értelmi szerzőit a szerb politika ma is hatalmon lévő irányítói között kell keresni. A gyilkosság kapcsán felmerült a hadsereg, a biztonsági szolgálatok több parancsnokának, de magas rangú kormánytisztviselőknek, s magának Vojislav Kostunica miniszterelnök neve is.

A Djindjic életét kioltókat elítélő bírót már a per közben többször megfenyegették. A baljós, többnyire SMS-ként elküldött üzenetek továbbra is sorjáznak. A belgrádi körzeti bíróság elnöke újságírói megkeresésre közölte, hogy Nata Mesarovic bírónő megfelelő védelmet kapott. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS