2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EU-csúcs: Merkel Kaczynskit gyomrozza, de előrelépés nincs

2007. június 22. 16:14, utolsó frissítés: 16:14

Angela Merkel német kancellár, az EU soros elnöke intenzív kétoldalú tárgyalásokkal próbál kiutat találni a brüsszeli csúcsértekezletet egyelőre mozdulatlanságra kárhoztató helyzetből: pénteken kétszer is megbeszélést folytatott Lech Kaczynski lengyel államfővel (terveznek egy harmadikat is), miközben szintén találkozott a többi "problémás" ország (Nagy-Britannia, Hollandia, Csehország) vezetőivel.

Ugyanakkor egy lengyel diplomata azt közölte, hogy a Varsó által felvetett problémában, a minősített többségű döntések esetén alkalmazott szavazati súlyok ügyében "nincsenek közelebb a megállapodáshoz, mint voltak előző este". A helyzet bonyolultságát támasztja alá, hogy Merkel jelezte: az összes állam- és kormányfő részvételével rendezendő munkaebédre még nem készítenek újabb javaslatcsomagot.

Lengyel részről egyelőre csak "szlogennek" minősítették Nicolas Sarkozy ajánlatát, azt, hogy az országok egy kisebb csoportja számára (adott esetben Lengyelország számára is, ha talál néhány szövetségest) megkönnyíthetnék a minősített többséggel meghozható döntések elfogadásának megakadályozását. Mint hozzátették: ezt ki kell egészíteni, hogy értelme legyen.

Lengyel részről lehetséges "kiegészítésként" előzetesen felvetették a jelenlegi – Varsó szavazati súlya szempontjából nagyon előnyös – nizzai szerződés hatályának megőrzését 2020-ig. Az EU egyik legtekintélyesebb politikusa, Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő azonban ezt a távoli határidőt pénteken "rendkívül rossz megoldásnak" mondta, s ezt a véleményt valószínűleg


az integráció elmélyítését pártoló többi állam is osztja.

Osztrák diplomáciai forrás szerint kompromisszumos megoldásként felmerült a 2014-ig történő meghosszabbítás: ezt indokolhatná, hogy az EU következő, több éves keretköltségvetése is 2014-ben kezdődik majd.

A név nélkül nyilatkozó lengyel diplomata egyébként azt mondta, hogy Varsónak nem sürgős a mielőbbi megállapodás, s mivel szerintük egyre több ország tekint érdeklődéssel a lengyel javaslatokra, lehetséges, hogy most pénteken kompromisszum nélkül érjen véget a brüsszeli csúcs, s az egészről majd hat hónap múlva beszéljenek újra.

A szakértők azonban inkább annak adnak nagy esélyt, hogy az állam- és kormányfők megpróbálnak már most megállapodásra jutni. "Ez hosszú nap lesz" – mondta pénteken Jan Peter Balkenende holland kormányfő. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS