2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tüntettek Kasmírban Salman Rushdie lovaggá ütése miatt

2007. június 22. 12:03, utolsó frissítés: 2007. június 25. 10:59

Munkabeszüntetéssel tiltakoztak pénteken az indiai Kasmír több városában a muzulmánok Salman Rushdie indiai származású brit író angliai lovaggá ütése miatt. A tartomány nyári fővárosában, Szrinagarban az üzletek, irodák és iskolák többsége bezárt egy iszlamista lázadó csoport felhívására. Erőszakos cselekedetek nem történtek, de a rendőrséget minden esetre készültségbe helyezték.

A kasmíri legnagyobb iszlamista csoportosulás, a Dzsamiat ul-Mudzsahedin tömeges tiltakozásra szólított fel a pénteki ima után, mivel szerintük Rushdie kitüntetése sértő az iszlámra nézve.

Az író Sátáni versek című művével vívta ki a mohamedánok haragját, akik szerint a könyv istenkáromló. Khomeini ajatolláh, iráni vallási vezető 1989-ben vallási rendeletet (fatvát) adott ki, amelyben szabad kezet adott a muszlim híveknek Rushdie megölésére. Ennek nyomán Rushdie különleges biztonsági intézkedések közepette, gyakorlatilag bujkálva volt kénytelen élni.

Az író a hét végén kapta meg a lovagi címet II. Erzsébet brit királynőtől. Azóta egyebek között Irán, Pakisztán, Indonézia és Egyiptom is tiltakozott. Radikális pakisztáni iszlám vallási elöljárók Oszama bin Laden kitüntetésével akarnak visszavágni a Nyugatnak. (ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS