2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

MDF: ötpárti fellépés szükséges Magyarországon az önálló romániai magyar egyetemért

2007. június 21. 10:20, utolsó frissítés: 10:20

Egységes ötpárti fellépést sürget a Magyar Demokrata Fórum egy önálló romániai magyar egyetem létrehozásáért, a magyarországi politikusoknak együtt kellene lobbizniuk az Európai Parlamentben és az Európa Tanácsban – nyilatkozta a párt alelnöke, Almássy Kornél. A politikus azt követően közölte ezt, hogy az RMDSZ EP-képviselői bejelentették: az Európai Parlament elé vinnék az önálló kolozsvári magyar egyetem ügyét.

A Magyar Demokrata Fórum EP- és ET-képviselőjén keresztül kezdeményezi, hogy az ezekben az intézményekben dolgozó magyar képviselők közösen lépjenek fel az önálló romániai magyar egyetem megteremtéséért.

"Az MDF meggyőződése, hogy a másfél milliós magyarságot – Európa számos országához hasonlóan – megilleti az önálló egyetem, amelyet a román állam finanszírozna. A magyar oktatásnak egyfajta kulturális autonómia keretében a magyar kisebbség kezébe kellene kerülnie" – hangsúlyozta Almássy. A magyar külügyminisztérium az MTI megkeresésére azt ígérte, hogy rövid időn belül reagál az ügyben.

Ide tartozik, hogy a három RMDSZ-es EP-képviselő felvetésére az ellenzéki PSD és a PD több politikusa Tăriceanu miniszterelnök lemondását és az RMDSZ-nek a kormányból való kilépését kérte. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS