2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Várhatóan kihallgatnak egy Malina Hedvig mellett nyilatkozó férfit

2007. június 21. 07:38, utolsó frissítés: 07:38

Várhatóan kihallgatja a szlovák rendőrség azt a nyitrai férfit, aki kedden a TA3 hírtelevízióban azt nyilatkozta, hogy ismeri a Nyitrán tavaly megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig támadóját.

Kihallgatására azonban csak akkor kerül sor, ha a rendőrség egy előzetes vizsgálódás nyomán a férfit szavahihetőnek találja, és ennek alapján tanúzásra alkalmas, hiteles személynek minősíti - közölte Martin Korch, Szlovákia országos rendőr-főkapitányságának szóvivője szerdán a sajtóval. A szóvivő indoklása szerint ugyanis a lány állításaival egybecsengően nyilatkozó tanú büntetőeljárás alatt áll.

Noha a rendőrség kilenc hónapja azt állítja, hogy tavaly szeptemberben azért zárták le a nyomozást, mert az egyetemista elleni támadás nem történt meg, az egészet csak Hedvig találta ki, Korch a TASR szlovák hírügynökség kérdésére - miszerint "lehetségesnek tartja-e a rendőrség, hogy Hedviget mégis bántalmazták?" - úgy válaszolt: "az ügyben azért állították le a büntetőeljárást, mert a tényálladék nem egyezik a feljelentésben megfogalmazott állításokkal."

A szóvivő megerősítette: a nyitrai férfi televíziós nyilatkozatában megjelölt személyt, Robert B.-t egyszer már kihallgatták. Korch közlése szerint azonban "golyóálló alibije volt." Azután, hogy Hedvig a támadást tavaly augusztusban bejelentette a rendőrségen, és a személyleírása alapján készült két támadó fantomképét közzétették, a rendőrség hatszáz személyt ellenőrzött. Köztük volt az - egyik fantomképre nagyon hasonlító - Robert B. is, akit a nyitrai férfi a nyilatkozatában elkövetőként jelölt meg, s akinek az anyja kedden azt nyilatkozta, hogy a fia a támadás idején a lakásukban aludt.

A "golyóálló alibit" igazoló személy vallomása azonban a nyomozati iratokban ugyanúgy nem szerepel, mint az alibit igazoló anyáé sem - emlékeztetett szerdán Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica. Az ügyvéd jelezte: ha a televízióban nyilatkozó férfit a rendőrség szavahihetőnek találja, és ennek alapján kész lenne tanúként kihallgatni, akkor ügyvédi minőségében ő is jelen akar lenni a kihallgatáson.

A sértett, Malina Hedvig is hallatta a hangját, de csak annyit mondott: nagyon örül, hogy végre valaki vette magának a bátorságot, és mert nyilván most szólalt meg a lelkiismerete, örvendetes módon mégis kész kiállni mellette. Hedvig sosem feltételezte, hogy ne lenne valaki, aki ne látta, vagy ne hallotta volna, amikor bántalmazták. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS